Поскъпването на яйцата не спира 11.03 | 18:00

На едро през последната седмица цената им се е вдигнала с три стотинки

От Ивайло Ачев

С три стотинки или с 10% се е повишила цената на яйцата на едро през последната седмица (5-9 март), показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ). Така на едро яйцата се търгуват за 33 стотинки на брой.

По данни на ДКСБТ цената на яйцата на едро се движи от 22 стотинки в Сливен до 39 стотинки в София.

Яйцата обаче не са продуктът, който е поскъпнал най-много през изминалата седмица. На първо място са малотрайните колбаси, като тук влиза шунката, които са поскъпнали със седем стотинки или 1,4%. Килограм малотрайни колбаси е струвал пет лева и четири стотинки.

Най-голямо поевтиняване като абсолютна стойност и като процент има при оранжерийните краставици – 43 стотинки на килограм или 12,6%. Килограм оранжерийни краставици се е търгувал за 3,42 лева.

По отношение на млечните продукти кравето сирене поскъпва с 0,2% или 1 стотинка и се продава по 4,96 лева за килограм, а кашкавалът "Витоша" се търгува средно по 10,32 лева за килограм, което е с 0,3% или 3 стотинки по-евтино от миналата седмица.

С 1,7% или 4 стотинки поскъпва олиото, до 2,45 лева на литър. Каймата се продава по 4,86 лева за килограм т.е. С 0,6% или една стотинка по-евтино от миналата седмица. Захарта поевтинява с една стотинка или 0,5% до 2,11 лева за килограм. Брашното тип "500", поскъпва с 1,1% или 1 стотинка и се търгува по 90 стотинки за килограм.

През тази седмица индексът на тържищните цени (ИТЦ) се е повишил до 1,531 пункта. Тенденцията сочи непрекъснат ръст от октомври 2011 година насам.

Водещи