Превозваческият браш обсъжда нови протести 23.03 | 09:55

Причината – евентуалното приемане на закона „Макрон“ от Европарламента

От iNews.bg

Предстоящите протестни действия срещу приемане на Мобилен пакет I от ЕП ще обсъди Общото събрание на международните превозвачи в Пловдив, предаде БГНЕС.

На Общото събрание на Съюза делегатите ще дискутират заплахите пред сектора, произтичащи от спорните теми в международен и вътрешен план и ще излязат с декларация за съвместни действия.

Транспортният министър Росен Желязков заяви, че ще настояваме при евентуалното разглеждане на Пакета за мобилност I да бъдат приемани текстове, които ще гарантиран националния ни интерес.

Пакетът за мобилност I е включен в предварителния дневен ред и предстои на 25 март да бъде гласуван окончателният дневен ред на пленарното заседание на Европейския парламент.

Премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейския парламент Антонио Таян също проведоха тази седмица среща по въпроса.

Антонио Таяни обясни, че пакетът ще бъде разгледан в сряда по предложение на председателя на либералите в ЕП Ги Верхофстад, за да бъде гласуван на предпоследната сесия на парламента за този мандат, идната седмица в Страсбург.

"Смятам, че това е в нарушение на правилника, защото за първи път в пленарната зала ще влезе текст, който е отхвърлен в транспортната комисия", посочи Борисов. Премиерът е категоричен, че решението за пакета "Мобилност" трябва да се вземе от следващия състав на Европейския парламент.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни посочи, че е предложил отлагане на разглеждането на пакета "Мобилност", но социалистите и либералите в ЕП са гласували против.

Водещи

Най-четени