Преговорите за бюджетните съкращения в САЩ влизат в решителна фаза 21.06 | 10:43

Американското правителство настоява до 2 август да се вдигне горната граница на обслужване на публичния дълг на страната

От Ивайло Ачев

Тази седмица ще е решаваща за стабилността на САЩ като пазар с най-високия възможен кредитен рейтинг, твърдят представителите и на демократите, и на републиканците в Конгреса.

През следващите пет-шест дни предстои серия от решаващи разговори между двете партии, които трябва да намерят компромис между големите съкращения на бюджета и нуждите на държавата от финансови средства поне до изборите за Конгреса през ноември 2012 година.

"Бих казал, че ако няма достатъчно голям прогрес до неделя (26.06.11), то наистина ще трябва да направим преоценка на ситуацията", коментира накратко сенаторът-републиканец Джон Кил.

Доста от колегите на Кил от Републиканската партия са на мнение, че неуспех на разговорите през тази седмица следва да доведе до опция за приемане на норма за бюджетно финансиране в по-краткосрочен период. Подобен подход беше използван при приемането на бюджета през тази година.

През миналия месец американското министерство на финансите предупреди Конгреса, че горната граница на обслужване на публичния дълг на страната трябва да бъде вдигната най-късно до 2 август. Сега тя е 14,3 млрд. долара. Отделно най-авторитетните кредитни агенции предупредиха, че следят ситуацията и са готови да свалят кредитния рейтинг на САЩ – действие, невиждано в света на финансите.

Засега Републиканската партия не отстъпва от искането си всяко вдигане на границата на обслужване на публичния дълг да бъде "вързано" със съответно по размер съкращение на бюджетните разходи на страната.