Предприемачеството подобрява икономиката ни 15.11 | 14:51

Намалява се административната тежест за бизнеса, каза Терзиева

От Десислава Маданска

Стимулиране на предприемачеството е един от начините, по който България може да се върне по пътя на растежа. Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева при откриването на форум за женското предприемачество.

По думите ѝ предприемачеството играе ключова роля в подобряването на икономическия климат и благосъстоянието на регионите, както и за създаването на благоприятни условия на живот в различните региони на страната.

Терзиева припомни, че вече започна намаляване не административната тежест чрез премахване на разрешителни режими, такси за издаване на документи и съкращаване на сроковете за реакция на администрацията. Според нея това ще подпомогне най-вече малките и средни предприятия, както и гражданите, ще насърчи инвестициите и ще доведе до по-голяма ефективност на администрацията.

Друга мярка е подобряване на достъпа на малки и средни предприятия до пазара на обществени поръчки. Изготвен бе законопроект за изменение на Закона за обществените поръчки, който е внесен в Народното събрание. Целта е ограничаване на възможностите за корупция, стопиране на монополизма в обществените поръчки, гарантиране правата на малките фирми при кандидатстване, прозрачност на целия процес и намаляване на бюрокрацията, каза министърът.

Водещи

Най-четени