Представители на Агенцията за ядрена енергия към ОИСР идвт в София и в Козлодуй 28.01 | 13:55

Основната им цел е да се запзнаят изпълнението на целите ни по безопасно използване на атомната енергия

От iNews.bg

От днес до 30 януари 2020 г. делегация от Агенцията за ядрена енергия към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е на посещение у нас, съобщиха от енергийното министерство. По време на визитата експертите ще се запознаят на място с изпълнението на националната политика в областта на безопасното използване на ядрената енергия и държавното регулиране и контрол на тази дейност. Визитата се провежда във връзка с решение на Министерския съвет от октомври 2019 г. България да кандидатства за членство в Агенцията.

Присъединяването на Република България към ОИСР е важен национален външнополитически приоритет. Активното участие в работни и специални органи, агенции и инициативи на ОИСР е от първостепенно значение за изпълнение на този приоритет.

В София предстоят срещи на делегацията от Агенцията за ядрена енергия към ОИСР с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, както и с представители на министерствата на външните работи, финансите, околната среда и водите, образованието и други. Експертите ще проведат разговори и в Агенцията за ядрено регулиране, Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци", Института за ядрени изследвания към БАН и ще се срещнат с представители на научната общност, неправителствени организации, които работят в сферата на ядрената енергия и други. В рамките на визитата предстои и посещение в АЕЦ "Козлодуй".

Водещи

Най-четени