Представят проекта за актуализация на бюджета в понеделник 25.09 | 11:35

Преди това той ще бъде разгледан от работодатели и синдикати

От iNews.bg

Проектът за актуализация на държавния бюджет ще бъде представен в понеделник. Тази седмица той се изготвя от експерти на финансовото министерство. В неделя се очаква проектът да бъде изпратен на работодатели и синдикати. След като те се запознаят с документа, той ще бъде обсъден от тристранния съвет в началото на седмицата.

Източници от финансовото министерство коментират, че очаквания дефицит до края на годината може да нарасне до 4%. В такъв случай държавата няма да има на разположение планираните между 3,2 и 3,5 млрд. лв. до края на 2014 г.

От пресцентъра на ведомството подчертават: ”Нито отричаме, нито потвърждаваме каквато и да е информация, експертите още работят, изчакайте понеделник, ще обявим вариант за обсъждане”.

Експерти от Министерство на финансите твърдят, че от особено значение за нарастването на дефицита са спрените средства по оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие".

В същото време данните показват, че средствата в хазната са нараснали значително. Недостигът в приходната част на бюджета е намалял до 530 млн. лв. Основен принос в тази насока имат проведените акции срещу търговци, укриващи оборотите си, както срещу такива, които не издават касови бонове.

От своя страна обаче служебните министри продължават да харчат пари, в-к "24часа". Миналата седмица правителството реши да бъдат отпуснати 750 млн. лв. от централния бюджет. Тези пари ще бъдат използвани за разплащания по проекти към ОП "Околна среда" и ОП "Регионално развитие". В случай обаче, че тези средства не бъдат възстановени от Европейската комисия, дефицитът със сигурност ще нарасне значително в края на 2014 г.

Водещи

Най-четени