При Брекзит: Паундът и еврото ще поевтинеят 29.01 | 12:15

Редица стоки и услуги, които Острова изнася за Европа, ще бъдат спрени на границата или обмитени

От iNews

Икономическите промени от излизането на Великобритания от Европейския съюз неминуемо ще доведат до отслабване на паунда, като прогнозите на централната банка на Англия направени са за спад на до 25%.

Това отслабване важи и за еврото, както и валутите на страните-членки на Еврозоната, които също могат да пострадат, коментират валутните експерти от Tavex. Ефектът от тази валутна "паника" вече се вижда в България, пише "Монитор".

След две години политическа и икономическа несигурност, Брекзит бурята идва, а липсата на конкретни действия към справянето със ситуацията в която бе поставено Обединеното кралство след референдума създава усещане за паника. В последните месеци преди фактическото отделяне на Брекзит от Европейския съюз редица неправителствени организации както и финансови анализатори започнаха да гледат ситуацията от друг ъгъл, а именно, какво ще коства на Европа тази нежелана раздяла.

На повърхността развода между ЕС и Великобритания ще доведе до две големи промени. Редица стоки и услуги, които Острова изнася за Европа, ще бъдат спрени на границата или обмитени.

Същото ще се случи и за износа на стоки от Германия към Обединеното кралство, като особено голям шок ще се усети в немската автомобилен сектор. Гледайки БВП на Англия и Германия обаче, губещия по-скоро ще е Великобритания, защото целия европейски пазар на Европа ще бъде по-трудно достижим, и кралството ще загуби до 2.5 пъти повече от колкото Германия. Друг негатив за Великобритания е финансовият сектор на страната, ситуиран в Лондон.

Една от причините ситито на Лондон да е един от най-големите международни финансови столици е Европейският съюз. След Брекзит редица финансови институции и представителства на компании ще имат нужда от нова Европейска финансова столица като Франкфурт, е най-големия претендент за титлата, като Дъблин и Париж са други предпочитани дестинации. Списъка с компании преместили офисите си от Лондон е дълъг : UBS, Barclays, JPMorgan, Lloyd’s, HSBC, както и редица европейски агенции и институти.

Според английската асоциация на туристическите агенции Abta, интересът към българските зимни и летни курорти е изключително висок над 30% спрямо 2018 г. най-вече заради all-inclusive офертите покриващи цялото семейство. Така британците, "заключват" от рано своите почивки преди паунда да се обезцени спрямо еврото, а от там и спрямо лева.

Има и друга страна на монетата с лика на Брекзит. Дори ако се изключат над 750-те хиляди автомобила и над 140-те хиляди тежки машини, които Германия може и да не успее да продаде на "независима" Великобритания и дори ако се остави на страна промяната на икономическата мощ на Европа, където Обединеното кралство е втората най-голяма икономика, чието БВП е по-голямо от 19-те икономики на най-малките членки на съюза взети заедно.

По-болезнен е фактът, че Германия ще загуби основния си поддръжник в Европейския парламент, когато става дума за икономиката на ЕС. Според експерти от политическия анализатор OpenEurope, макар Германия и Великобритания да стоят в двете крайности по редица казуси, когато става дума за икономическото развитие на Еврозоната, както и за либерализацията на икономиката на ЕС, Великобритания и Германия са двете основни движещи сили. Англо-немският "икономически либерален блок" в Европейската комисия има малцинство от 36.8%, без помощта на което важните за Европа икономически решения няма как да бъдат взети. След напускането на Великобритания, представителите на този блок ще се свият до 27.8%, което е под прага на "представително малцинство".

Картинката се повтаря и в Европейския Парламент, където по-консервативните групи, водени от Франция, ще дърпат ЕС, към затягане на либералната икономическа политика.

Великобритания неформално има ролята и на балансьор на политическите решения и управление на Европа. Макар и формално, Германия с Меркел начело, да държи юздите на Европа, ролята на Великобритания като основен поддръжник на това статукво ще трябва да се заеме от друг основен играч в Еврозоната. Единственият покриващ критериите е Франция, която обаче е основен опонент на политиката водена от Германия. Макар, че Франция и Германия надградиха взаимоотношенията си, след сключването на нов договор за сътрудничество в Аахен на 15 Януари, това не значи, че новите по-свързани икономики и политика на двете държави ще намери бърза реализация в Европейския парламент.

Тази геополитическа промяна в Европа, може да бъде най-голямата загуба за Германия, а дори и за целия Европейски Съюз след като Великобритания осъществи своя Брекзит. Дали тази прогноза ще стане истина, тепърва ще се разбере в 2019 от стъпките, които Европейската комисия ще предприеме, преди вакуума, който Обединеното Кралство ще остави, да бъде запълнен от останалите членки на Обединена Европа.

Водещи

Най-четени