Прогноза: 2020 г. носи на българите по-високи заплати 04.01 | 18:00

Вероятно ръстът ще е около 8-10%, смята Лъчезар Богданов

От iNews.bg

Ръст на заплатите през 2020 година прогнозират анализатори въз основа на икономическите показатели в България през изминалата година, съобщава БНТ. А от Министерството на финансите отчитат забавяне на растежа на БВП през трето тримесечие до 3,1% на годишна база. Според краткосрочната бизнес статистика в края на предходната година строителната продукция и търговията на дребно се забавили своя темп, на фона на ръст в производството и оборота в промишлеността. Инфлацията е била 2,2% или с процент повече спрямо края на 2018 година, заради поскъпването с около половин процент на промишлените стоки и на преработените храни.

На този фон българинът е теглил повече кредити през миналата година, над 7 на сто от предходната, като по този начин е гласувал доверие на икономическата перспектива у нас. Само в края на 2019 г. жилищните банкови заеми са нараснали с 14 на сто, потребителските - с малко над 10%, а фирмените - с над 7%.

Държавната хазна също се е радвала на добро финансово здраве с ръст от над 11 на сто бюджетни постъпления. Според анализа те се дължат на увеличените в края на годината с 8,7 % данъчни приходи, 11 на сто здравноосигурителни вноски и на 25% неданъчни приходи.

На базата на сравнително позитивните показатели през 2019 г. анализаторите прогнозират ръст на заплатите през новата година и дефицит на работна сила.

"Вероятно и през следващата година ще продължи ръстът на възнагражденията с относително бързи темпове. Вероятно над 8, може би 10%. Това не е изолиран процес в България. В голяма част от страните от Централна и Източна Европа се случва. Работодателите ще трябва да свикват с това и основният начин да се справят е увеличение на производителността на труда, т.е. със същите хора, плащайки им повече, но те трябва и да произвеждат повече, за да може българският бизнес да остане конкурентоспособен”, отбеляза пред БНТ анализаторът от Институт за пазарна икономика Лъчезар Богданов.

Водещи

Най-четени