Проф. Тасев: Натрупването на ежедневната лихва за АЕЦ „Белене“ е пагубно за България 07.09 | 12:41

Идеята за рестарт на проекта се съживява, защото е реалистична, има и инвеститорски интерес, казва експертът

От iNews.bg

Натрупването и плащането на ежедневната лихва за АЕЦ "Белене" е пагубна за България. Това обяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев. По думите му, България търпи реална загуба от 167 000 евро на ден докато не изплати напълно на "Росатом" сумата от 620 млн. евро определена от Международния арбитражен съд през юни по делото за АЕЦ "Белене".

"Трябва да спрем часовника. Тези 167 000 евро на дневна база са 12% лихва върху дължимата сума. Така че първата задача е да се плати. Оттам нататък по-внимателно да се обмислят вариантите", коментира Тасев.

Управляващите не веднъж лансираха различните възможности пред НЕК след като се разплати с "Атомстройекспорт" и придобие оборудването за АЕЦ "Белене". Първата опция е да придобие оборудването и да рестартира АЕЦ "Белене". Втората възможност е България да убеди руската страна да се препродаде оборудването на трета страна, която изгражда подобен проект с подобни на беленските реактори.

Идеята за АЕЦ "Белене” се съживява, защото тя е абсолютно реалистична. Има политическа воля това да се случи, коментира Тасев. По думите му, в момента върху проекта има мораториум и той трябва да падне, за да вървят нещата напред. Проектът за АЕЦ "Белене" е добър проект и привлекателен за инвеститорите и от икономическа, и от технологична гледна точка. Признат е като технология и от Европейския съюз, което развързва ръцете за много инвеститори, защото лесно и бързо може да бъде реализиран. Още повече, че площадката е лицензирана от АЯР, има ОВОС и вече изградена инфраструктура. По думите на Тасев има поне шестима потенциални инвеститори, макар към момента да няма обвързващи оферти. Сред кандидат-инвеститорите в АЕЦ "Белене" се твърди, че са френската Areva, немският гигант Siemens. Дори германската RWE появява отново интерес, въпреки че през 2009 г. се отказа от проекта и на нейно място се появиха финландската Fortum и френската Altran Technologies. Не бива да забравяме и китайската корпорация CGN, която дори проведе среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Ако не развием ядрената енергетика, ще изпаднем от клуба на ядрените държави. На фона на климатичните промени ядрената енергетика става безалтерантивна, убеден е Тасев. И други световни експерти са убедени, че изходът за справяне с вредните емисии, особено след Парижката екологична конференция в края на 2015 г. е балансът между АЕЦ и ВЕИ, което е гаранция за безвъглеродна енергетика и устойчиво развитие.

Водещи

Най-четени