Първата ни газова връзка ще заработи наесен 22.07 | 11:52

Казусът „Белене“ може да бъде решен до 3 месеца, надява се Теменужка Петкова

От iNews.bg

Енергийният ни министър се надява тази есен да заработи първата ни междусистемна газова връзка. "В събота предстои с моя румънски колега да направим инспекция на това как върви изграждането на интерконектора с Румъния. Надявам се всичко да бъде по графика, който сме определили и наесен България да има своя първи интерконектор", каза Теменужка Петкова, цитирана от БГНЕС.

Относно развитието на проекта АЕЦ "Белене” тя посочи, че няма как да се предприеме ход без съгласието на партньорите ни от "Атомстройекспорт”. "Преди срещата в Иран и след нея ги уведомих за обсъденото там. Това е сложен процес, няма как да се разберем в няколко срещи. Търсим варианти, те от своя страна искат, ако оборудването се продаде, да получат стойността на това оборудване и ние искаме да сме коректни”, каза Петкова.

Тя обясни, че всеки ден текат лихви в размер на 167 000 евро. "Ние сме хората, които искаме да решим този въпрос максимално бързо. Не е лесно, това са проблеми, трупани назад във времето", отбеляза Петкова.

"Има индикации за инвеститорски интерес, но не мога да коментирам нищо по тази тема, защото нещата са в много начална фаза и каквото и да кажа към настоящия момент няма да бъде коректно. Нека да изчакаме. Водим разговори, имаме индикатори за такъв интерес, но всичко трябва да бъде много добре анализирано и оценено”, съобщи тя. По-рано същата информация изнесе и вицепремиерът Томислав Дончев, който също отказа да даде повече подробности.

Петкова обясни, че сме се концентрирали върху най-добрия и разумен вариант. Тя се надява до 3 месеца да има развитие и допълни, че каквото и да се реши ще бъде консенсусно решение, защото касае бъдещи поколения.

Относно забавяне на интерконектора с Турция заради ситуацията там, енергийният министър заяви, че ситуацията в Турция не е за подценяване, но когато става въпрос за проектите, свързани с диверсификация, всички са заинтересовани те да се развиват с темповете, с които е предначертано да бъдат реализирани. Не смятам, че трябва да се притесняваме, че ще има забавяне, заяви още Петкова.

Водещи

Най-четени