Първа копка на газовата тръба с Гърция – след около 20 дни 30.04 | 10:30

Газовият хъб „Балкан“ отговаря на нашите и европейските нужди, отбеляза Борисов

От iNews.bg

България ще направи първа копка на интерконектора с Гърция около 20 май. Това заяви премиерът Бойко Борисов, след проведен енергиен форум в София, предаде БГНЕС.

Българският министър-председател проведе среща с председателя на Института за енергийни изследвания във Вашинктон и на Американския енергиен алианс Том Пайл, на която темата е била обсъждана.

"Ние и в момента можемда вкарваме втечнен газ през стария газопровод в Солун. Правили сме репетиции, подменихме компресорите с американски, двупосочни, много са добри", заяви Борисов след разговорите.

Премиерът припомни, че темата за енергийната сигурност е много важна за нас, защото е пряко свързана с националната сигурност.

"Газовият хъб "Балкан" и нашата мрежа, която разширяваме и транзитът през България е много добре изчислен и свързан с Третия енергиен пакет. Целта на днешната среща и на разговорите за изграждането на терминала за втечнен газ в Александруполис е диверсификацията вътре на производството в страната и ако има по-евтин газ от сегашния, нашата икономика и потребители да получават на по ниска цена", подчерта още Борисов.

Заложили сме като основен приоритет в сектор "Енергетика" на нашата управленска програма диверсификацията на източниците и маршрутите на природен газ, заяви по време на конференцията в София министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Енергийният министър отбеляза важността и на друг важен проект – междусистемната връзка между България и Сърбия. "С реализацията на този интерконектор, който трябва да стане факт 2022 година, нашите съседи също ще имат възможност да разчитат на сигурност на доставките от други източници, а именно от Каспийския регион", отбеляза още Петкова.

Водещи

Най-четени