Работодателите недоволни от пенсионната реформа 03.04 | 16:27

Социалните плащания да бъдат извадени от осигурителната система и да се прекратят злоупотребите с инвалидните пенсии, настояват бизнесорганизациите в обща позиция

От iNews.bg

Работодателските организации настояват за цялостното преосмисляне на предложените промени в пенсионния модел, които ще доведат до краткосрочно попълване на хазната, но в дългосрочен план ще генерират дефицити.

Социалните плащания да бъдат извадени от осигурителната система и да се прекратят злоупотребите с инвалидните пенсии,  настояват работодателите в обща позиция.

Според работодателите реформите в пенсионната система ще доведат до задълбочаване на проблемите и до натрупване на огромни дефицити.

Организациите настояват за по-радикално увеличаване на възрастта и стажа за пенсиониране от предложения ръст от два месеца годишно.
 
Извършването на структурни промени в пенсионната система следва да очертае хоризонт и перспектива от поне 30 до 50 години и по никакъв начин не може да се обвързва с конюнктурни интереси и очаквани резултати за представяне на предстоящите местни и други избори.

Според бизнеса осигурителната система не бива да има характер на социално подпомагане, като  трябва да бъдат затегнати условията за получаването на инвалидни пенсии, които тежат на осигурените лица от най-масовата категория труд. Също така в системите на отбраната, сигурността и съда трябва да се прекрати ранното пенсиониране, защото тези "неприлично млади" пенсионери също тежат на пенсионната система.

 

Водещи

Най-четени