Разрешението за строеж на небостъргача дадено на "Кристела" ООД, не на "Артекс" 26.03 | 19:39

Валентин Йовев не може да даде разрешително за подновяването на строежа на небостъргача"Златен век"

От iNews

Източници на "Хоризонт" потвърдиха, че разрешението за строеж на небостъргача на ул. "Златен рог" в столицата е получено от фирма "Кристела ООД", която в последствие е придобита от собственика на фирма "Артекс" архитект Пламен Мирянов през 2016-та година. Едва след това той е поискал становище от регионалното министерство и е получил такова.

Становището обаче няма силата на разрешение, коментира пред БНР регионалният министър Петя Аврамова информацията, че нейният заместник-министър Валентин Йовев е подписал поисканото становище за подновяването на строежа на сградата "Златен век":

"Заместник-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев не може да даде разрешително за подновяването на строежа на сградата. Първо, зам.-министър Йовев няма никакви права да тълкува закон. Съгласно Закона за административните актове право да тълкува текстове от закон има само органът, който го е издал. В случая това е Народното събрание. Писмото, което е подписал зам.-министър Йовев, е становище, а не тълкувателно становище, официално, което се издава и дава от тук натам правна стойност. Подписът на министъра е по-важен, но тълкувание на този закон може да даде органът, който го е издал, а той няма ретроактивно действие".

Според източниците на "Хоризонт" няма никакво основание обмяна на мнения чрез писма да се цитира в разрешението за строеж, което е факт в конкретния случай. Писмото е в отговор на запитване от арх. Пламен Мирянов от "Артекс", след като вече е придобил "Кристела", а не е указание или становище към Общината. Разрешението за строеж в случая подлежи само на съдебен контрол.

Справка в Търговския регистър показва, че към момента има фирма "Кристела" ООД, но тя е регистрирана в Община Аксаково.

Водещи