Решават да се отнемат ли лицензите на ЕРП-та 17.02 | 18:50

Проведохме поредното заседание при премиера и набелязахме мерки, каза Добрев

От Кремена Бедерева

В следващите дни ще се вземе окончателно решение дали има основание за отнемане на лицензи на електроразпределителни дружества.

Това каза на извънреден брифинг министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, предаде агенция "Фокус”. Днес в цялата страна се проведоха протести срещу високите сметки за ток. В столицата дори се стигне до сблъсъци между протестиращите и полицията.

Проведохме поредното заседание при премиера и набелязахме мерки, каза Добрев.

ДКЕВР се е самосезирала по доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, днес са заседавали с изслушване на Теменужка Петкова за това какви са нарушенията и доколко могат да бъдат основани за отнемане на лицензи.

На базата на този доклад, те са започнали преценка за това дали нарушенията са основания за отнемане на лицензия на ЧЕЗ. Окончателно решение комисията ще вземе в следващите няколко дни, каза Добрев.

"Протестиращите поискаха разсекретяване на договорите. Винаги сме били за пълна прозрачност. Затова ще намерим начин и предвид особено високия обществен интерес, би трябвало да ни се позволи да ги разсекретим, съгласно Закона за достъп до информацията.

Ще бъде направено всичко възможно договорите с трите ЕРП-та и на "Мариците” да бъдат публикувани”, добави Добрев.

Електроразпределителните дружества няма да могат да прекъсват електричеството заради неплатени сметки на гражданите, ако са подали жалба, обеща още министърът.

"Ще задължим трите ЕРП - да не прекъсват снабдяването с енергия за всички български граждани, които са подали жалба, до момента, в който се установи колко е резонна или не жалбата. Когато е доказано, че е потребена реална енергия, ЕРП трябва да предоставят 3-месечен срок, в който сметките да бъдат платени, без оскъпяване", каза Добрев.

В най-спешен порядък още утре ще започнат промени в редица закони, касаещи по-добър контрол върху цялата верига от дружества в енергетиката, които участват във формирането на крайните цени - каза Добрев.

Според Добрев трябва съкращаване на разходите в държавната енергетика, с цел оптимизиране на крайната цена, либерализация на пазара и инвестиции само в ефективност.

Водещи

Най-четени