Родни фирми стават сръбски, за да изнасят за Русия 10.08 | 13:00

Така компаниите ни планират да заобиколят наложеното от Москва ембарго върху вноса

От Мина Стойчева

Няма и седмица, откакто Русия наложи ембарго върху вноса на храни и продукти от Европейския съюз (ЕС), а емеделските производители започнаха да кроят планове как да заобиколят забраната.

Икономистът Иван Боянов твърди, че някои наши компании вече са му хванали цаката. Те планират да започнат съвместна работа с фирми от Сърбия. Това ще им позволи да изнасят стока в Русия.

Условие за това е, че съседната ни държава има спогодба с Москва за импорт на хранителни стоки с мито от 1%. Към тази уговорка обаче има допълнително условие - в компанията вносител да има поне 50% сръбско участие, предаде агенция "Фокус".

"Останалата част спокойно може да е българска или просто сръбската компания да купува селскостопанска продукция от България и да я внася в Русия", обяснява Иван Боянов. Според него това ще породи вълна от компании от целия съюз, които ще започнат са създават съвместни фирми със Сърбия и Турция.

Икономистът подчертава още, че тези действия ще докарат допълнителни разходи за издръжка на родните производители. Причината е, че хранителните продукти и особено плодовете и зеленчуците, трябва да се съхраняват по определен начин от тяхното събиране до доставянето им до крайните потребители. 

Водещи

Най-четени