Ройтерс: Фолксваген загърбва България, изчиства финални детайли с Турция 05.09 | 16:30

Източник на автомобилния гигант заяви, че турският президент се е срещнал с главния изпълнителен директор на “Фолксваген” Херберт Диес тази седмица

От iNews.bg

Турция е все по-близо до осъществяване на целта си да построи завод на "Фолксваген” на своя територия. Тази цел е на път да се осъществи след "изключително положителна” среща между висш служител на компанията и президента Реджеп Тайип Ердоган тази седмица, съобщиха три турски източници, цитирани от Ройтерс.

Агенцията съобщи миналата седмица, че двете страни водят разговори за данъчния режим на автомобили в Турция, за да приключат инвестицията от 1 милиард евро (1,1 милиарда долара).

Производителят на автомобили, който е обмислил да направи инвестицията в България, не е обявил окончателно решение, но източници казаха, че "Фолксваген" е положително настроен за инвестиране в Турция.

Ердоган и високопоставеният служител на "Фолксваген” преодоляха повечето проблеми по време на срещата тази седмица, каза единият от турските източници, който е запознат с въпроса. Източник на автомобилния гигант заяви, че турският президент се е срещнал с главния изпълнителен директор на "Фолксваген” Херберт Диес тази седмица.

"Преди имаше някои малки проблеми, като например данъчните договорености за автомобилите, които ще се продават. На срещата беше постигнато почти пълно съгласие ", каза турският източник. "Ако няма проблем в последната минута, инвестицията ще бъде направена в Турция.”

Тежките турски данъци върху по-големите автомобили ограничават повечето купувачи и местните производители до коли с по-малки размери на двигателя. Автомобили с двигатели под 1,6 литра съставляват 96% от пазара на нови автомобили страната през 2018 г. Източник заяви, че Турция се опитва да намери формула за справяне с проблемите на "Фолксваген”, без да поставя в неизгодно положение съществуващите производители на автомобили.

Големи компании като "Фиат”, "Рено”, "Форд”, "Хюндай” и "Тойота” са произвели над 1,3 милиона моторни превозни средства в Турция през миналата година.

Чешкият премиер Андрей Бабиш съобщи във вторник по време на посещението си в Анкара, че "Фолксваген” ще прави голяма инвестиция в Турция.

Втори източник на "Фолксваген” обяви, че са останали неуточнени само незначителни въпроси, сред които са тези свързани с данъците. Очаква се споразумението да бъде постигнато след няколко седмици и заводът да бъде построен в западната провинция Маниса, уточни източникът

"Вече няма проблем да мислим, че инвестицията ще бъде направена в Турция. Това решение ще бъде обявено много скоро, след като бъдат направени окончателните корекции", каза втори турски източник.

Водещи

Най-четени