Румъния получи нов транш от МВФ в размер на 500 млн. евро 23.03 | 12:17

Страната ще пази парите за "непредвидени обстоятелства"

От Виолета Малинкова

Международният валутен фонд (МВФ) одобри следващият си транш към Румъния, който е част от одобрената през есента на 2011 година кредитна линия в размер на 2 млрд. евро, съобщава ИТАР-ТАС.

От МВФ отбелязаха още, че румънското правителство гледа на предоставеният му трансфер като на "кредит за непредвидени обстоятелства" и няма намерение веднага да използва средствата от него.

Представителят на фонд Немат Шафик заяви, че Букурещ продължава да осъществява прогрес в рамките на кредитната програма, активно реализирана, съгласно политиката на МВФ. Тя допълва още, че всички междинни цели по проекта са били постигнати.

Немат Шафик поясни и, че предвид ситуацията в еврозоната, перспективите за румънската икономика през тази година могат да се влошат. Затова, според нея, точно сега е особено важно да бъде продължена политиката по осъществяване на реформи в страната.

От МВФ посочват, че към днешна дата в Румъния успяват да се справят с поддържането на целта за ниво на бюджетния дефицит в страната под 3% от БВП.

Като цяло, отзивите за политиката на румънското правителство и степента му на усвояване на средствата по кредитната линия, са позитивни.



Водещи

Най-четени