Румънското дружество на OMV влезе в консорциума, търсещ газ в блок „Хан Аспарух“ 01.09 | 12:16

„ОМВ Петром“ приключи придобиването на 100% от OMV Offshore Bulgaria

От iNews.bg

"ОМВ Петром" завърши придобиването на 100% от акциите в OMV Offshore Bulgaria GmbH от OMV Exploration & Production GmbH и влезе в проучвателния блок "Хан Аспарух" в черноморското крайбрежие на България, предаде БГНЕС.

"ОМВ Петром" обяви своите планове за влизането в офшорния блок през декември 2019 г.

От компанията съобщиха, че след излизането на "Репсол" българският регулатор е одобрил разпределението на 30-процентовия дял на "Репсол" между останалите двама партньори.

По този начин делът на "ОМВ Петром" в блока, чрез OMV Offshore Bulgaria GmbH, сега е 42,86%, а на френския петролен гигант "Тотал", който е и оператор на проекта, е 57,14%.

"Това придобиване е важна стъпка в нашата стратегия за разширяване на операциите ни в региона. "ОМВ Петром” е активна в Черно море повече от четири десетилетия като оператор и е натрупала ценен опит като неоператор в дълбоководните проучвания на съседния блок "Нептун" в румънските води", заяви Петер Цайлингер, член на Изпълнителният брод на "ОМВ "Петром".

През 2012 г. българското правителство обяви конкурс за проучване на петрол и газ в блок "Хан Аспарух" в дълбоките води на Черно море. То беше възложено на консорциум, включващ ОМВ (30%), "Тотал" (40%) и "Репсол" (30%).

"Хан Аспарух" е разположен в западната част на Черно море, южно от "Нептун", и е с площ 13 819 км. Първият сондаж беше направен през 2016 г., той беше последван от два други през следващите две години. През тази година беше направено 3D сеизмично проучване на обширна територия от 5 614 км. В момента данните от изследването се анализират и въз основа на тях ще бъдат предприети следващите крачки по търсенето и добива на природен газ и петрол в блока.

Водещи

Най-четени