Русия забрани износа на петрол и петролни продукти в Украйна 18.04 | 14:00

Руският премиер обяви и разширяване на забраната за внос на някои украински стоки

От iNews

Руското правителство забрани износа на петрол и петролни продукти за Украйна. На заседание на кабинета под ръководството на премиера Дмитрий Медведев бе обсъден отговорът на Москва на ограниченията, наложени от Киев, предават TACC и Агенция "Фокус". 

"Налага се забрана за износ в Украйна на руски петрол и петролни продукти", заяви Медведев.  Медведев също така обяви разширяване на забраната за внос на някои украински стоки. 

"Разширяваме забраната за внос в Русия на определени видове стоки, като тази мярка ще се отрази на украинските инженерни продукти, леката промишленост, металообработването, чиято стойност възлиза на близо 250 млн. долара през изминалата година", поясни руският премиер. 

Съгласно думите му, някои местни стоки може да бъдат изнасяни в Украйна само след специално разрешение.  "Определя се списъкът на стоките, които от 1 юни тази година може да бъдат изнасяни в Украйна само на базата на индивидуални разрешителни. Тази категория включва суровините за горива и енергия, включително въглища, нефт и нефтопродукти," подцчерта премиерът. 

Министър-председателят на Русия добави, че е подписал съответното постановление.  "Преди няколко дни кабинетът на министрите на Украйна предприе още една неприятелска стъпка към нашата страна, разшири списъка на забранените за внос руски стоки в Украйна. При тези условия ние сме принудени да се защитаваме и предприемаме ответни мерки", подчерта Медведев.

Водещи

Най-четени