Русия може да намали цената на газа за Украйна 19.05 | 16:30

Москва е склонна на компромиси, ако Киев погаси дълговете

От Георги Георгиев

Русия е готова да обсъди отстъпка от цената на газа за Украйна, ако Киев плати дълговете си, които към 1 април възлизат на 2,2 млрд. долара. Това заяви руският енергиен министър Александър Новак след срещата си с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер в Берлин. По думите му в момента украинското дружество "Нафтогаз" дължи на Москва 3,5 млрд. долара, съобщава ИТАР-ТАСС.

От разговора между Новак и Йотингер стана още ясно, че следващият кръг тристранни преговори между Русия, Украйна и Европейската комисия ще се състои на 26 май. За място на дискусиите е била предложена отново германската столица Берлин.

Към момента Киев отказва да признае огромния си дълг към Москва и не се съгласява с новата и по-висока цена на синьото гориво. Украйна обаче е транзитна страна на руския газ за Европа, което може да доведе до сериозни проблеми за европейските потребители. За да се предотврати подобна ситуация през май бяха инициирани тристранните срещи между Русия, Украйна и ЕК.

"Сдържано оптимистичен съм, че след 10–14 дни ще можем да разрешим нерешените проблеми и по този начин ще предотвратим евентуалните проблеми при снабдяването на Украйна с природен газ." Това заяви Йотингер в края на миналата седмица по темата за газовите дългове на Украйна.

От 1 юни Украйна ще трябва да предплаща природния газ от Русия. Това се подчертава в писмото на президента на Русия Владимир Путин към лидерите на 18-те страни членки на ЕС, отбеляза Йотингер по време на посещението си в Атина. Той уточни, че в посланието става въпрос само за доставките на природен газ, обемите са били уточнени и остава да бъде уреден въпросът за цената му.

"По време на първите ни тристранни преговори на 2 май във Варшава се договорихме, че до края на май ще се извършват доставки на природен газ в Украйна без предплащане, а след това – прекъсвания на доставките", посочи той и добави, че обсъждането на този въпрос продължава.

Водещи

Най-четени