Русия се запасява със злато 23.05 | 13:30

Заради санкциите Москва се разтоварва от валутните си резерви в долари

От iNews

Русия стана най-големия купувач на злато в света през първото тримесечие на 2019 г., предаде ТАСС. По данни на Световния съвет за златото (WGC) от януари до март Русия се е сдобила на международните пазари с 55,3 тона злато и по този начин е увеличила запасите си до 2168 тона. Делът на златото в руските валутни резерви възлиза в момента на 18%.

Руската Централна банка постепенно увеличава покупките си на злато от 2014 г., когато бяха въведени първите международни санкции заради присъединяването на Крим към Руската федерация. Рекордна бе 2018 г., когато Русия закупи 273,7 тона злато, докато всички централни банки в света купиха тогава 651 тона. През първото тримесечие на 2019 г. покупките на централните банки в света бяха 145,5 т., което е с 68% повече от миналата година. Това показва, че и други се запасяват със злато повече от обичайното, което е признак за несигурност в световната икономика. Големи купувачи освен Русия са Казахстан, Катар, Китай, Колумбия, Турция и Еквадор.

Русия е сред петте страни с най-големи златни запаси, но е далеч от САЩ, които притежават 8133 тона. За да ги настигне, Русия трябва да купува по 270 тона в продължение на 20 години. Общият световен запас злато в централните банки възлиза на 33 000 тона.

Засиленият интерес на Москва към златото се обяснява и със стремежа й да намали зависимостта си от долара в международната търговия. Тя го заменя освен с ценния метал също с евро и китайски юани. Така доларовите й резерви спаднаха от 100 млрд. през 2017 г. на 13 млрд. през 2018 г. Въпреки това тя не може да се откаже напълно от долара, защото търговията с петрол и природен газ, които са нейни основни експортни стоки, обикновено е в долари.

Цената на златото е относително стабилна въпреки засиления интерес на централните банки, защото техните покупки съставляват едва 10% от световната търговия.

Водещи