Руският газ няма да може да заобиколи Украйна 25.11 | 20:35

Вече не виждам как проектът „Турски поток“ ще бъде реализиран, казва енергиен експерт от Москва

От iNews.bg

При стеклата се в момента обстановка Русия вероятно няма да може да осъществи плановете си да заобиколи Украйна по отношение на доставките на газ за Европа. Такова мнение изразява главният анализатор на руския Фонд за национална енергийна сигурност Игор Юшков.

Според него вариантите са били газопроводите "Южен поток", а след това и "Турски поток". Първият вече е бил провален, а реализацията на втория е под голям въпрос след последните събития.

За проекта "Турски поток" не беше подписано междуправителствено споразумение, нито пък някакъв договор. При липсата на такива, "Газпром" и държавната турска компания "Боташ" не са подписвали и никакви контракти за бъдещи доставки на газ за Турция с отстъпка, каквато беше договорена между двете дружества в случай на реализация на проектогазопровода, обяснява той.

Юшков уточнява и че единствено между руския газов гигант и частни компании има подписан пакет от договори за дългосрочна доставка на синьо гориво, но в тях става въпрос за много малки и почти незначителни обеми.

"Излиза, че се проваля и южното крило на руските газопроводи, които трябваше да заобиколят Украйна. Този коридор очевидно няма да го има, тъй като България под натиска на ЕС спря проекта "Южен поток", а отношенията на Русия с Турция вече се развалиха. Румъния пък изобщо не е вариант. Тяхната територия е много близо до украинската акватория, което създава допълнителни рискове. Освен това Румъния е още по-политически зависима страна от България, така че за какво ни е да се договаряме с тях", коментира Юшков, цитиран от sputnik-abkhazia.ru.

Той обаче смята, че т.нар. северен коридор за доставки на руски газ за Европа е напълно достатъчен. В момента от 55 млрд. куб. метра на година, по този маршрут се пренасят 32 млрд. кубика. А капацитет от още 20 млрд. стои свободен, обяснява експертът. И допълва, че, ако бъде построен "Северен поток-2" с капацитет 55 млрд. кубика и бъде натоварен "Северен поток-1" със 100% от капацитета си, това ще бъде достатъчно, за да се откаже Русия от транзит през Украйна.

Водещи

Най-четени