Руснаците вдигат още два блока в АЕЦ „Тянван“ 08.06 | 14:16

Рекорден пакет споразумения за сътрудничество в атомната сфера подписаха Москва и Пекин

От iNews.bg

Днес в Пекин бе подписан стратегически пакет документи, които определят основните направления в развитието на сътрудничеството между Русия и Китай в сферата на атомната енергетика за близките десетилетия. Тържествената церемония се състоя в рамките на срещата на президента на Русия Владимир Путин с председателя на Китай Си Дзинпин. Пакетът документи е подготвен в съответствие със съвместното изявление на Владимир Путин и Си Дзинпин за развитието на стратегическо сътрудничество в областта на използването на атомната енергия за мирни цели, направено на 7 ноември 2016 г.

Настоящият пакет от споразумения е най-големият в историята на руско-китайското сътрудничество в ядрената сфера. Уникалността му е обусловена от това, че става въпрос за сътрудничество по няколко високотехнологични проекта, които нямат аналози в световния атомен отрасъл.

Подписването дава старт на мащабна програма от проекти за сътрудничество между Русия и Китай:

1. Съвместно изграждане на нови енергоблокове на площадката на АЕЦ "Тянван" (Седми и Осми енергоблок). По този проект е подписан междуправителствен протокол и рамков договор за изграждане на реактори ВВЕР-1200, които се отнасят към най-новото поколение "3 плюс".

2. Серийно изграждане на АЕЦ с руски дизайн на нова площадка в Китай. Подписан е междуправителствен протокол и рамков договор за изграждане на площадката на АЕЦ "Сюйдапу" (Xudabao NPP) на два енергоблока с руски дизайн с реактори ВВЕР-1200. Споразуменията предвиждат възможност за изграждане на нови енергоблокове в бъдеще.

3. Сътрудничество за изграждане на китайски демонстрационен реактор на бързи неутрони (CFR600). Подписано е междуправителствено споразумение и рамков договор. Руската страна, която има голям практически опит при създаване и експлоатация на бързи реактори, ще работи в частта доставки на конкретни елементи за дадения демонстрационен реактор, оказване на услуги и доставки на гориво. Важно е да се отбележи, че проектът за CFR600 се разработва от китайските специалисти.

4. Доставка в Китай на партида руски радионуклидни топлинни източници (ТБ). Подписан е договор за доставка на нова партида ТБ, които са елементи на радиоизотопните термоелектрически генератори за нуждите на китайската лунна програма.

Генералният директор на руската корпорация "Росатом" Алексей Лихачов заяви: "Днес Русия и Китай са лидери в световната атомна енергетика. Подписаните споразумения са най-доброто потвърждение на партньорските отношения с китайските приятели. Ще отбележа, че по време на дългото сътрудничество с нашите отдавнашни и надеждни партньори – Агенцията по атомна енергетика на Китай, Държавното енергийно управление на Китай и китайската корпорация CNNC, създадохме безпрецедентно ниво на доверие. Така на площадката на АЕЦ "Тянван" вече реално имаме изработен формат за съвместно проектиране и изграждане на АЕЦ от руските и китайски специалисти. Продължаваме съвместно да изграждаме в Китай най-съвременните енергоблокове от поколение "3 плюс". Освен това днес се договорихме за начало на изграждането на енергоблокове ВВЕР-1200 на нова за нас площадка. Имаме мащабни планове за развитие на сътрудничеството в атомната сфера, при това не само в областта на АЕЦ с голяма мощност".

В съответствие с подписаните договори руската страна ще проектира ядрения остров на централата и ще достави ключово оборудване за ядрения остров за Седми и Осми енергоблок на АЕЦ "Тянван" и за Трети и Четвърти енергоблок на АЕЦ "Сюйдапу". Пускането на Седми енергоблок на АЕЦ "Тянван" е планирано за 2026 г., а на Осми – за 2027 г. Пускането на Трети и Четвърти енергоблок на АЕЦ "Сюйдапу" е планирано за 2028 г.

Най-големият проект на сътрудничеството между Русия и Китай в атомната енергетика е АЕЦ "Тянван". Генералният договор за изграждане на Първи и Втори енергоблок с реактори ВВЕР-1000 бе подписан през 1997 г., като през 2007 г. и двата блока бяха предадени на възложителя. През 2010 г. бе подписан следващият договор за реализирането на Трети и Четвърти енергоблок на централата. С изграждането на всеки следващ енергоблок ефективността на сътрудничеството расте, като Трети и Четвърти енергоблок се строят, изпреварвайки графика – енергийното стартиране на Трети енергоблок се състоя на 30 декември 2017 г., само 60 месеца след началото на строителството. Днес тече подготовка за зареждане с ядрено гориво на Четвърти енергоблок. В началото на май тази година бе успешно завършен задължителният етап в програмата за подготовка на енергоблока за физическо стартиране - горещата обкатка на реактора. Пускането на Четвърти енергоблок е планирано за края на 2018 г. С въвеждането му в експлоатация Китай ще получи АЕЦ с мощност повече от 4 300 мегавата.

Русия и Китай отделят внимание на реализирането на проекти за целия стадий на горивния цикъл. Така съвместно бе построен и завод за газови центрофуги за обогатяване на уран и експериментален реактор на бързи неутрони (CEFR), който бе въведен на 100% мощност на 22 декември 2014 г.

Водещи

Най-четени