Руснаците пак намекват за рестарт на „Южен поток“ 16.03 | 17:03

Можем да доставим на Европа толкова енергия, колкото може да плати, казва Владимир Чижов

От iNews.bg

За пореден път през последните няколко месеца руснаците повдигат темата за възобновяване на проекта "Южен поток". След като такава информация на няколко пъти беше пускана от местни медии, както и от енергийното и външното министерства в Москва, днес това направи и постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов. По време на видеомост между Москва и Брюксел той заяви, че възможностите за рестарт на проекта са налице.

"Смятам, че от обективна гледна точка и от гледна точка на потребностите на Европа, има перспективи за възобновяване на проекта "Южен поток". До каква степен държавите, които участваха в него, както и Европейската комисия, ще бъдат заинтригувани от тази възможност – ще видим", казва Чижов, цитиран от ТАСС.

Дипломатът допълва, че в Европа има различни мнения и позиции по отношение на този въпрос. Според него има такива, които искрено съжаляват за спирането на "Южен поток". Но и други, които ще доведат нещата до абсурдни, тъй като са обладани от задачата за намаляване на зависимостта на Европа от руските доставки, отбелязва Чижов.

"Не ми се иска да се опитвам да предсказвам съдбата на проекта, както и на останалите европейски инфраструктурни проекти. Ще кажа само, че Руската федерация е готова да доставя на потребителите в Европа такива количества енергоносители, каквито те поискат да купят", казва още Чижов.

Водещи

Най-четени