Руснаци и гърци "нападнаха" луксозните имоти по Черноморието ни 13.12 | 15:50

В жилищното строителство се търсят малки жилища с добра локация

От Десислава Маданска

Големите луксозни имоти – къщи и апартаменти, са хит по морето. Заради кризата цените им са паднали с между 30 и 40%, отчитат от националното "Сдружение брокери на имоти". Брокерите отчитат, че все по-малко се търсят панелните апартаменти, както и парцели за жилищно строителство срещу обезщетение от страна на строителните фирми. 

Най-активните купувачи на морските луксозни имоти са руснаците, които изместиха британците. Според данните на сдружението поданиците на кралицата обаче гледат да продадат недвижимостите си по Черноморието.

От организацията отчитат, че освен руснаците, гърците също искат да си купят имот по нашето море. Една от причините е, че масово гражданите на южната ни съседка гледат да преместят бизнеса си у нас, заради по-добрите данъчни облекчения.

Според брокерите цените на имотите могат да паднат още при евентуална промяна в банковите регулации, свързана със забрана на неравноправните клаузи, което ще свали и лихвите по кредитите.

Относно жилищните имоти брокерите отчитат, че най-търсени са малките монолитни жилища – старо или ново строителство от 50 до 60 квадратни метра, но с добра локация.

Сделките се сключват основно с ипотечни кредити. Все още са много малко са купувачите с пари, придобити от друга продажба или такива, разполагащи с налични пари в брой от работа в чужбина.

От сдружението отчитат активизиране на пазара на земеделска земя. Цените се движат от 300 до 600 лева за декар в зависимост от категорията на земята и местоположението. Предпочитат се земи, отдадени под аренда, при доходност от около 30 лева от 1 декар годишно. Според брокерите ръстът на сключените сделки с този вид земя се дължи основно на по-ниската им цена – от 30 до 80 стотинки за квадратен метър.

Водещи

Най-четени