СТО: Помощта за Boeing е незаконна 04.04 | 12:02

Организацията даде мнение по дългогодишен спор между ЕС и САЩ за държавна помощ в областта на самолетостроенето

От iNews.bg

В края на миналата седмица Световната търговска организация (СТО) се произнесе по дългоочакваното дело между Airbus и Boeing. Двете компании взаимно се обвиняват за незаконно получаване на държавна помощ пред СТО и в резултат са образувани две дела по случая.

Последното решение на панел на организацията, който разглежда проблема, гласи, че помощта, която Boeing получава от държавата в периода 1989 – 2006 година е в нарушение на правилата за свободна търговия.

В този период компанията е получила 5.3 млрд. долара от американските власти. Boeing е получавала пари от НАСА, Министерството на отбраната и данъчни облекчения от щатските власти във Вашингтон.

От Европейската комисия (ЕК) заявиха, че са удовлетворени от решението на организацията. Публикуваното изявление съвпада с позицията на европейските власти по случая, коментират от Брюксел.

Споровете между ЕС и САЩ за незаконни помощи в областта на самолетостроенето започнаха още през 2004 година. Двете страни взаимно се обвиняват за държавната подкрепа, оказвана съответно на европейския гигант Airbus и на американския му конкурент Boeing в период на между 20 и 30 години.

 

Водещи