Салатата става все по-евтина 21.06 | 10:21

Падат цените и на сезонните плодове, някои храни обаче поскъпват

От Кристиан Костурков

През изминалата седмица цените на зеленчуците у нас са намалели сериозно, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Най-голямо поевтиняване при характерните за сезона продукти за салата се наблюдава при оранжерийните краставици. За последните 7 дни цената им е паднала с 28% и на едро килограмът се продава средно за 72 стотинки. По-сериозно поевтиняване има единствено при зелето. Неговата цена по борсите се е сринала с близо 35% и вече се движи около 32 стотинки за килограм.

Сериозно падане на цените се наблюдава и при доматите. Оранжерийните за последната седмица са поевтинели с 23.2% и килограмът на едро вече върви по 1.36 лв. При вносните домати цената е по-ниска – 1.05 лв., а поевтиняването – по-малко – 11.8 на сто. От ДКСБТ отчитат падане на цените и на пресните картофи и зрелия лук. Зелената салата е задържала цената си през последната седмица без промяна, а поскъпване от 5.3% се наблюдава само при зрелия чесън.

 Вдигане на цените обаче се наблюдава при вносните плодове. През изтеклата седмица най-много са поскъпнали портокалите – с близо 11%, следвани от ябълките – с 6.8 на сто. Бананите са повишили цената си на едро с близо процент, а лимоните – с 2.2%. При сезонните плодове обаче се наблюдава задържане или падане на цената. Ягодите по борсите се продават средно за 2.44 лв., което означава, че за последната седмица не е имало промяна в цената им. При черешите обаче има сериозно поевтиняване. То е от близо 19%, а килограмът на едро се предлага за 1.53 лв.

Повечето основни хранителни продукти обаче поскъпват, сочат данните на ДКСБТ. Брашното е повишило цената си с 1.2%. Олиото – с 0.9 на сто. По-скъпо вече купуваме и варивата. Зрелият фасул е вдигнал цената си с близо процент, а лещата – с 2.7%. Минимално увеличение на цените има и при кравето сирене и кашкавалът, където съответно то е 0.2 и 0.6%. Пилешкото месо въщо вдига незначително цената си на едро, с изключение на бутчетата, където повишението е 4.2 на сто. Поевтиняване пък се наблюдава при маслото, маргарина, обикновените вафли и продуктите с растителни мазнини, които имитират сирене. Захарта, яйцата и малотрайните колбаси пък задържат цената си без промяна.

Водещи

Най-четени