Саудитска Арабия строи най-високия небостъргач в света 02.08 | 16:12

Небостъргачът в Джеда ще подобри рекорда на 828-метровия Бурдж -Халифа

От Петя Михайлова

Компанията на саудитския принц Jeddah Economic Co ще строи най-високия небостъргач в света съвместно с холдинга Bin Laden Group.

Това съобщава lenta.ru, като цитира публикация във в. "Wall Street Journal".

Стойността на подписания договор възлиза на 1,2 млрд. долара.

Компанията Bin Laden Group e основана от Мохамед бин Ладен, баща на 54 деца, в т. ч. и най-известния в света терорист Осама бин Ладен.

Най-високият небостъргач в света с височина 1000 м. ще бъде построен в пристанищния град Джеда, на брега на Червено море.

Според архитектурния план в новия небостъргач ще бъдат разположени хотел, елитни апартаменти под наем и за продажба, както и многобройни офиси на водещи световни компании. Общата площ на бъдещия небостъргач ще бъде 500 000 кв.м.

Ако проектът не бъде замразен, а рализиран, небостъргачът в Джеда ще подобри рекорда на 828-метровия Бурдж -Халифа, който се счита за най-високата сграда в света.

Основателят на Bin Laden Group Мохамед бен Ладен е бил приятел на Абд ал-Азиз ас-Сауда - фактическия основател на съвременна Саудотска Арабия, станал крал през 1927 г. Благодарение на тази връзка Bin Laden Group заема лидерска позиция на строителния пазар в кралството. Компанията нееднократно е получавала изгодни контракти - реконструирала е гробница и джамия в Мека и Медина и е строила дворци за членовете на кралското семейство на Саудитска Арабия.

След смъртта на основателя на корпорацията Мохамед бин Ладен Усама бин Ладен получава в наследство 80 млн. долара, когато е все още 13-годишен. С годините капиталът на терориста нараства до 250 милиона долара.

Водещи

Най-четени