Седмица без кораби по Дунав - 200 млн. лв. загуби 13.02 | 21:23

По Дунав се извършва между 8 и 10% от годишния стокообмен на страната, който възлиза на 80 млрд. лв.

От Андриян Георгиев

Поне 200 млн. лв. са загубите от блокираното корабоплаване по Дунава, откак реката замръзна преди около седмица. 

След като Дунав замръзна напълно при Силистра, ледът пълзи нагоре по течението на реката. В момента ледоходът в българския участък е между 50 и 100%, което не позволява корабоплаване. 220 кораба са блокирани на българските пристанищата в момента. 

По Дунав се извършва между 8 и 10% от годишния стокообмен на страната, който възлиза на 80 млрд. лева. Ако корабоплаването не може да се възстанови в продължение на един месец, неосъщественият обмен на стоки ще бъде на стойност 800 млн. лева. 

Стотици български кораби са в плен на ледовете в пристанищата от Германия до Румъния. С блокирането им се блокира и изпълнението на договорите по доставка на различни товари, посочва bTV. 

Пристанище "Русе-Изток" е единственото, което в момента извършва експедиция на товари. Лиманът обаче е замръзнал и корабите не могат да маневрират.

Заради ледохода пристанище "Русе" е преустановило голяма част от дейността си, а 50% от служителите са пуснати в отпуска. 

През трите най-големи пристанища на Дунава - Лом, Русе и Силистра, се транспортира металургична продукция, зърно, петрол, въглища и дървесина. 

"Пренасочването на доставките не по река Дунав, а по други пътища - сухоземни, или през Черно море и Солун, е нещо много скъпо и трудно за осъществяване, така че в зависимост от продължителността на този период затрудненията ще бъдат по-значими”, коментира Камен Колев, зам.-председател на БСК.

Въпреки това според Стопанската камара до фалити едва ли ще се стигне. 

Очакванията са ситуацията по р. Дунав да се нормализира едва в края на март. Размразяването на реката вероятно ще доведе до откъсването на големи ледени блокове, които са опасни за плавателните съдове, а пристанищата ще имат затруднения с обработката на товарите заради големия брой кораби.  

Водещи

Най-четени