Сезонните плодове и зеленчуци поскъпват 05.09 | 12:12

Цените на останалите храни остават почти без промяна

От Кристиан Костурков

Повечето сезонни плодове и зеленчуци са поскъпнали през изминалата седмица. Това сочи бюлетинът на Държавната комисия по стоковите борси и тръжищата. Има обаче и такива, чиито цени са се движили надолу от понеделник насам.

Най-сериозен скок в цената се наблюдава при краставиците, отглеждани на полето. Поскъпването при тях е с близо 32%. В същото време обаче при оранжерийните краставици цената пада с 3.4 на сто. Поскъпване има още и при доматите. При полските то е със 7.1%, а при оранжерийните – с 8.9 на сто. Зрелият кромид лук е увеличил цената си с почти 3%, а зелените чушки – със 7.4%, Червените пък са поевтинели с малко над 5 на сто, колкото и морковите. С 2.5% по-скъпо пък се продава зелето.

Поскъпване се наблюдава и при някои плодове. Най-голямо е то при прасковите и дините, където цената се е вдигнала съответно с 4 и 4.8%. Лимоните са поскъпнали с почти процент, а цената на пъпешите е останала без промяна.Поевтиняване пък има при гроздето и ябълките – съответно с 5.2 и 2%.

Цените на останалите хранителни продукти остават почти без промяна с малки изключения. Брашното и пилешките бутчета са поскъпнали леко – с около 2%. При кренвиршите цената е паднала с толкова. При сиренето поевтиняването е 3.2 на сто. При останалите продукти или не се наблюдава промяна в цената, или тя е в рамките на под 1%.  

Водещи

Най-четени