Сингапур - новият глобален банков и инвестиционен център 25.04 | 13:55

"Старите" пари на Европа се местят на изток

От Вероника Стойновска

През 1470 година фамилия Спинола е сред богаташите в Европа. Те подпомагат младия откривател Христофор Колумб в пътуванията му към Новия свят.

В днешно време наследниците на фамилията сами са в търсене на Новия свят за своите финанси. За много европейци и американция пристан на парите е Сингапур - градът, който се смята за азиатската Швейцария, разказва Reuters. 

Фредерико Спинола днес коментира, че Азия е обект на инвестициите на семейството му и повече от 50% от активите им се инвестират там в продължение на 15 години. Поради тази причина кланът се мести на изток - тъй като имат нужда да бъдат по-близо до имането си.

И те не са единствените - 10 европейски фамилни фирми са се преместили в Сингапур по време на финансовата криза през 2008г., носейки със себе активи на стойност между 5 до 10 милиарда долара.

Сингапур е глобален банков и инвестиционен център в сърцето на Азия, което се дължи на ефикасният му процес на регистрация, относително добрите нормативни разпоредби, плавното движение на пари, финансовата инфраструктура и ниските данъчни ставки. Той също е пълен с развлечения - шопинг центрове, луксозни хотели, казина и яхтени пристанища.

А след бизнеса вървят и банките. Швейцарският банков гигант UBS е създал бизнес екип там, който се стреми да обслужва клиентите в Азия, които имат активи на стойност над 200 милиона долара. Други глобални играчи на сингапурския пазар са Credit Suisse и HSBC.

Водещи

Най-четени