След като запечата Петролната асоциация, КЗК започна поредната й проверка 27.05 | 17:36

Антимонополът пак ще следи има ли договорки с цените, в организацията не се притесняват

От iNews.bg

Представители на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започнаха проверката на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) за евентуални нарушения при цените на горивата, съобщава БНР.

Миналата седмица офисът беше запечатан, след като антимонополният орган не откри никого от Асоциацията на адреса.

Според изпълнителния директор на БПГА Андрей Делчев в тази проверка няма нищо необичайно. Той отхвърли обвиненията в картел и злоупотреба с монополно положение, и посочи, че Асоциацията ще съдейства на проверяващите:

"Проверка, която ние посрещаме нормално, с разбиране. Тя се случва горе-долу на всеки три години. Знаете какви са резултатите до този момент, такива ще са и този път. Ние нямаме притеснения от обвиненията в картели, злоупотреба с монополно положение, така че оказваме пълно съдействие", каза Делчев.

Според него сроковете, в които трябва да бъде монтирано видеонаблюдение на данъчните складове, са твърде кратки, и компаниите ще трябва да направят големи разходи, което ще оскъпи горивата:

"Безспорно това е разход, който ще натовари компаниите. И безспорно също така е, че този разход ще се пренесе в цената. Няма как да бъде иначе".

Проверката в Българската петролна и газова асоциация идва на фона на намерението на държавата да създаде своя петролна компания с аргумента, че това ще доведе до по-ниски цени на горивата по бензиностанциите. Това намерение президентът Румен Радев днес определи като доказателство, че правителството не се справило с картел при горивата. По думите му е странно е как държавата ще бъде едновременно регулатор и участник на пазара. 

По повод изявлението на президента Румен Радев за идеята за създаване на държавна петролна компания с бензиностанции Андрей Делчев заяви, че няма да коментира политически изказвания.

Водещи

Най-четени