Сметките за парно са готови до 5 юли 03.07 | 09:57

Топлоенергията вече се изчислява по нов начин

От Христомира Бочкова

Очаква се до 5 юли изравнителните сметки за парно да бъдат изготвени. Тъй като датата се пада в събота, е възможно клиентите на електроразпределителните дружества да ги получат най-късно в понеделник.

Обикновено делът на абонатите, на които топлинните дружества имат да връщат пари, е колкото този на хората, които трябва да доплатят сметките си.

Според данните на компанията "Нелбо" например 52% от клиентите им дължат допълнителни плащания, а на 48% трябва да са им бъдат възстановени средства. Изчисленията на фирмата показват още, че през изминалия отоплителен сезон столичани са платили с над 10 на сто по-малко за топлинна енергия в сравнение с изминалата 2013 г., съобщава в. "Монитор".

Припомняме, че вече в сила са измененията в Наредбата за топлоснабдяването, които предвиждат сметките за топла вода и парно да се изчисляват но нова формула.
Топлата вода вече ще се плаща на равни вноски, като те ще се изчисляват като 1/12 от реално отчетеното потребление.

По отношение на парното общата енергия за отопление от последната изравнителна сметка се разделя на броя на дните с отопление – през последния отоплителен сезон това са 161 дни за София.

Водещи

Най-четени