Софиянци по една-две седмици без топла вода през лятото 20.05 | 16:22

По време на ремонтите няма да се начисляват сметки за консумирана енергия

От iNews.bg

Софиянци, които живеят в жилища с централно топлоснабдяване, ще трябва да се подготвят да стоят по една-две седмици без топла вода това лято. Причината е в ремонтите и рехабилитациите на мрежата. Затова в отделните райони по различно време топлоснабдяването ще бъде спирано. Ремонтите ще траят между 4 дни и две седмици.

Стартиращото изпълнение от страна на "Топлофикация София" на ремонтната и инвестиционна програма за 2018 г. е утвърдено от Столичния общински съвет. В рамките на предстоящите летни месеци компанията ще обследва топлопреносната мрежа в столицата и ще извърши необходимите рехабилитационни и строително-монтажни дейности. Целта е да се подобри оперативната сигурност на системата и да бъде гарантирано качественото и надеждно топлоподаване за клиентите през отоплителния сезон.

Топлопроводите в София са изградени основно през 70-80 години на миналия век, така че е необходимо да бъде извършван регулярен мониторинг на съоръженията и рехабилитация на онези участъци от мрежата, при които се наблюдава повишена аварийност. Инвестициите в топлопреносната мрежа водят до намаление на транспортните разходи при преноса на топлинна енергия. Според заключенията на КЕВР "Топлофикация София” е дружеството с най-ниски разходи по преноса сред всички топлофикации в страната – средно 17 % през последните години, което е близо до показателите, приети в страните с централизирано топлоснабдяване на ЕС.

"С оглед минимизиране на неудобството от липсата на топла вода за столичани, през тази година топлоподаването ще бъде спирано поетапно, по квартали и за по-кратки срокове”, коментираха експерти от дружеството.

Освен обследването на топлопреносната мрежа от 20 до 29 август 2018г. ще бъде спряна изцяло работата на ТЕЦ "София". В рамките на този период ще бъде извършен преглед на съоръженията в топлоизточника, както и при необходимост ремонт на отделни модули. Без топла вода по това време ще останат клиентите от Централна градска част, които живеят в карето между ул. "История Славянобългарска”, бул. "Данаил Николаев”, ул. "Проф. Милко Бичев”, бул. "Евлоги и Христо Георгиеви”, бул. "Фритьоф Нансен”, бул. "Патриарх Евтимий”, бул. "Прага”, бул. "Пенчо Славейков”, бул. "Ген. Тотлебен”, ул. "Йоаким Кърчовски”, ул. "Дамян Груев”, района на "Руски паметник”, Зона Б - 5, Зона Б -17, Зона Б-18, Зона Б-19, ул. "Опълченска”, бул. "Княгиня Мария Луиза”, района на Сточна гара, ж.к "Банишора”, ж.к "Света Троица” и ж.к "Фондови жилища”.

В съответствие с инвестиционните намерения на Столична община през 2018 г. "Топлофикация София" предвижда също така реконструкция на топлопреносната мрежа по ул. "Граф Игнатиев" и ул. "6-ти септември".

Във връзка с изпълнението на обектите от топлопреносната мрежа, предвидени за рехабилитация в Инвестиционната програма на дружеството за 2018 г. предстои да бъдат уточнени и утвърдени графиците за работа, като те ще бъдат допълнително обявени на гражданите и също ще бъдат публикувани на Интернет страницата и във Фейсбук профила на компанията.

"Разбираме, че за столичани ще бъде създадено неудобство и в тази връзка поднасяме извиненията си на всички засегнати потребители. Разчитаме, че те ще проявят разбиране, защото  ремонтите са от изключителна важност и са изцяло в интерес на клиентите, тъй като по този начин ще подобрим показателите на предлаганата от дружеството услуга. Ще положим максимални усилия да работим ускорено и при възможност да съкратим обявените срокове.” заявиха от "Топлофикация София”.

Информацията за сроковете на спиране на топлата вода и засегнатите квартали е публикувана тук и във Фейсбук. Повече подробности клиентите могат да получат и на информационния телефон в Кол центъра на компанията – 0 700 11 111. От "Топлофикация София" Ннапомнят, че за времето на ремонтите на клиентите няма да бъдат начислявани сметки за топла вода и това ще бъде отразено на отделен ред в месечните съобщения.

Водещи

Най-четени