Според Иван Искров ГЕРБ е номинирала подходящ кандидат за поста му 30.05 | 12:30

Оттук нататък следваме процедурите, заяви гуверньорът

От iNews.bg

Като достатъчно подходящ определя управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров номинираният за негов наследник Димитър Радев. Настоящият гуверньор обаче не коментира дали ще подаде оставка, както беше обещал, или ще изчака до изтичането на мандата му през октомври.

"Управляващата партия ГЕРБ номинира, бих казал, достатъчно подходящ кандидат, човек с огромен опит във финансите, така че следваме процедурите. Не е важно, дали аз одобрявам или не, важно е достатъчен брой народни представители в Народното събрание да го одобрят. Знаете иначе моя ангажимент. Следваме процедурите, така че съвсем скоро ще имам възможност да се произнеса", казва Искров по време на международната среща у нас на експерти от Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка.

По думите на финансовия министър Владислав Горанов с кандидата за управител на БНБ вече е обсъждан въпросът и за останалите членове на Управителния съвет (УС) на централния трезор, които също предстои да бъдат сменени. Това са подуправителите, ръководещи управленията "Банков надзор” и "Емисионно”, пише БНР.

 

По отношение на номинацията на Димитър Радев министърът коментира още: "Това е кандидатурата, която се струва най-удачна на ГЕРБ и не случайно ние започнахме останалите парламентарни групи с нея. Дали ще има други, не мога да знам, тъй като всяка парламентарно представена партия би могла да припознае някой за кандидат. Аз смятам, че това, което сме предложили, е изключително добър вариант. За съжаление скамейката на подходящи за централни банкери не е дълга".

Водещи

Най-четени