Сребърен кръст освети "Карнобатска гроздова" на Трифон Зарезан 15.02 | 09:47
Металът пречиства напитката до съвършенство

Навръх Трифон Зарезан, "Винпром Карнобат" разкри тайната за автентичния вкус и уникална чистота на прочутата "Карнобатска гроздова".
Всяка година, след като изварят пивката ракия, майсторите-технолози потапят сребърен кръст в съдовете, за да пречистят напитката до съвършенство и да й дадат частица от светостта на християнската реликва.
За да измолят Божията благословия, в съдовете се спуска точно кръста, с който църквата всяка година в деня на Свети Трифон освещава 20-те хиляди дка собствени лозя на винпрома.
Чудният способ се използвал хилядолетия наред от старите карнобатски ракиджии, които отлично познавали свойствата на среброто. То е перфектното природно средство да елиминира остатъчните продукти по най-екологичен начин и да придаде на ракията чистота, плътен вкус и силен гроздов аромат.
Днес най-големият производител на вина и ракии използва силата на благородния метал под формата на специални сребърни филтри. Те са монтирани в уникалните съдове за изваряване на ракията. Конструкцията им е досущ като старите ракиени казани и са направени за "Карнобатска гроздова” от водещи производители.
Ключът към чудните свойства на "Карнобатска гроздова” са и двата уникални местни сорта Тамянка и Червен Мискет. Тамянката се е отглеждала хилядолетия наред по карнобатските земи. Тя дава изключителния аромат на ракията и я обогатява с цветисти нюанси на чемшир, индрише, роза, ванилия и карамфил.
Преди ферментация гроздето на Тамянката се оставя да престои с ципата цяло денонощие, защото така се извличат най-добре ароматните му вещества, разказват технолозите. Червения мискет пък прави вкуса силен и плътен.
Днес винпромът отглежда двата нашенски сорта върху най-плодородните лозя върху южните склонове в землището на Карнобат. Регионът е едно от малкото места в България, където богатите почви и мекият климат създават идеални условия за отглеждане на грозде за направа на ракии и вина.
Осветената и пречистена със сребърен кръст ракия отлежава месеци наред в уникални дрянови бъчви, каквито могат да се видят само в избите на "Винпром Карнобат”. Малцина знаят, че дрянът е най-добър за отлежаване на ракия от сорта Тамянка.
Дървесината му обогатява дестилата с аромати на ванилия, кафе и шоколад, които прекрасно се комбинират с цветистите ухания на сорта. Дряновите бъчви са изключително ценни, защото само десетина от най-старите родни майстори знаят как да направят хубава бъчва от прочутото със здравината си дърво.
След ритуала по освещаване на лозовите масиви и спускането на сребърния кръст в съдовете с ракия, изпълнителния директор на "Винпром Карнобат" Десислава Николова и кмета на града Георги Димитров, ритуално отрязаха първите лозови пръчки и ги поляха с руйно вино за здраве и берекет.
Над хилядата гости, дошли да зарежат плодородните лозя на винпрома, дегустираха и класическото червено вино CHATEAU KARNOBAT, където среща си дават двата любими червени сорта Каберне Совиньон и Мерло. Познавачите, вдигнали наздравица с него, прогнозираха, че това запомнящо се вино ще донесе следващите златни медали на България от престижните изложения в Лондон, Брюксел, Париж и Виена, където "Винпром Карноибат" традиционно печели най-високите отличия.
*Информацията е на партньор на iNews.
Водещи
-
Пълнолуние във Водолей днес: Ето какво ще донесе на всяка зодия
Нито един зодиакален знак няма да остане незасегнат
09.08 | 17:40
-
Тръмп обяви, че е помирил Армения и Азербайджан
09.08 | 17:20
-
Два шведски самолета също се включват в гасенето на огнения ад край Славянци
Задействан е кризисния щаб, който наблюдава обстановката и при необходимост ще се вземе...
09.08 | 17:00
-
Експерт: Регулациите на AI в ЕС спират развитието му
Етичният въпрос винаги ще стои, а политическо-военният аспект винаги ще остане забулен в...
09.08 | 16:43
Най-четени
-
Левон Хампарцумян каза докога да не пипаме Бурканбанк
И преди, и след еврозоната с парите от бурканите по закон можем да платим всичко
09.08 | 11:00