Средната нива в България е 5 декара, за ефективно производство трябват 50 13.07 | 14:38

Комасацията на земеделската земя увеличава цена ѝ близо 2 пъти

От iNews.bg

Земеделските имоти в България са средно по 5,5 декара. За да е ефективно производството, имотът трябва да е поне 40-50 декара. Това каза в интервю за агенция Фокус Кирил Стоянов, началник отдел "Държавен поземлен фонд и комасация” в Министерство на земеделието и храните.

"Ако вземе за пример Холандия, където е проведена цялостна комасация, почти всички стопанства са със среден размер около 400 и 500 декара и са разположени на едно място. Там, където е фермата или стопанството, са разположени и всички имоти”, посочи експертът.

Стоянов посочи, че комасацията на земеделската земя увеличава цена ѝ. "В един от пилотните ни проекти, след комасацията цената на земята се повиши почти 2 пъти. В някои места тя се повишава по-бавно, от гледна точка на това, че се намаляват транспортните и административните разходи, но във всички проекти се повишава цената на земята след комасационните процеси”, обясни той.

Въпреки явните ползи, много от стопаните обаче все още не са убедени в необходимостта от окрупняването на земите. Повечето предпочитат, дори ако не могат да се грижат за земите си, да ги запазят, вместо да ги продават. Според Стоянов това се дължи на недостатъчната информираност. По думите му трябва да се правят много и чести информационни кампании, които да обясняват ползите от комасационните процеси на земеделците и собствениците на земя.

Окрупняването на нивите може да стане само на доброволен принцип, допълни експертът. "Тъй като в продължение на 20 години министерството земеразделяше и все още негативите на това земеразделяне не са отминали, не може да се приложи принудителен метод на комасация и тя ще се осъществява напълно доброволно”, обясни Стоянов.

Според изследвания, проведени в Австрия и Германия, посветени на това как трябва да изглежда един земеделски имот, за да е оптимално ползването му, е достигнато до експерименталния извод, че имотите трябва да са между 40 и 50 декара и да бъдат правоъгълни.

"Необходимо е съотношението на късата към дългата страна да е 1 към 5. Това е оптималният вариант за добро производство, защото тогава земеделската техника е най-икономична и имотът се обработва най-лесно. По този начин се достигат максимални добиви. Ако е над този размер, земеделското производство не става по-икономично, а под този размер, вече разходите за гориво и обработка са драстични. Още повече, че имотите трябва да са близко един до друг, а в България това не е така. При овощните насаждения, подходящата площ е между 20 и 30 декара, за да е оптимално производството”, обясни още Кирил Стоянов.

Във връзка с необходимостта от кодификация на земеделското законодателство, той заяви: "Само ще отбележа, че в момента действат закони, които са реституционни по своята същност. Реституцията на земята почти приключи, дори сега останаха съвсем малко случаи за решаване. Това означава, че има нужда от нови и модерни закони, които да уредят поземлените отношения и това беше заявено няколко пъти и от министър Танева”.

Водещи

Най-четени