Станали сме по-пестеливи 26.04 | 11:19

Общо 856 млн. лева сме заделили за черни дни от началото на годината

От Георги Георгиев

Общо 856 млн. лв. са спестили български домакинства за първите три месеца на годината. Тази сума е с близо 30% по-голяма от парите, заделени за първите три месеца на миналата година, когато тя е била 660 млн. лв, сочат данни на БНБ.

В същото време кредитният пазар е блокиран, защото кредитоискателите изчакват да влязат в сила промените в Закона за потребителския кредит. Това положение ще се задържи поне до края на месец юли когато ще влязат в сила новите условия по заемите, припомня TV7.

След три месеца най-съществени промени ще има в тегленето на ипотечни кредити и бързи заеми. Според кредитните консултанти много от клиентите им, които искат нов дом, съзнателно отлагат търсенето, за да сключат сделка по новите условия, които ще са без различните видове такси.

За рефинансиране на съществуващите заеми обаче не трябва да имаме лоша кредитна история. В много от случаите тя става пречка и за тегленето на нов кредит. Според статистиката около 18% от търсещи кредити през март, са се оказали с нечисто кредитно досие.

Лошата ни кредитна история се пази в регистъра към БНБ 5 години. Експертите съветват да следим наличността по сметката си, защото при недостиг дори на няколко лева вноската не може да бъде платена и това се отразява в кредитното ни досие.

Водещи

Най-четени