Стандартът ни на живот се вдига, но с кредити 17.05 | 17:40

Все повече българи вземат заеми за кола, ремонт и обзавеждане, по-малко – за плащане на сметки

От Кристиан Костурков

Българите вече вземат кредити, за да си осигурят по-добър начин на живот. Това показват данните на една от големите компании за бързи заеми у нас. Тенденцията се наблюдава вече половин година. Този тип кредити вече са преобладаващи сред потребителите, докато тези за покриване на задължения, плащане на сметки и т.н. намаляват. Паралелно с това обаче се наблюдава и друга тенденция – расте размерът на сумите, за които кандидатстват кредитополучателите.

Така в периода ноември 2016 г.-април 2017 г. е отчетен ръст на средната стойност на молбите за потребителски кредити за ремонт на дома и за покупка на коли (предимно втора употреба) и обзавеждане. В същото време се наблюдава спад на средната стойност на молбите за кредити за пари в брой, плащане на сметки и обединяване на задължения. Това показва четвъртото издание на обзора "Потребителският кредит на българина", изготвен от БНП "Париба Лични Финанси".

Според експертите на компанията, потребителските кредити за финансиране на проекти като ремонт на дома и покупка на кола се използват за повишаване на стандарта на живот, а заемите за пари в брой и плащане на сметки – за покриване на ежедневни нужди и непредвидени разходи. Ръстът на средната стойност на кредитите за реализация на големи проекти показва, че българите все повече предпочитат да финансират повишаването на стандарта си, отколкото закрепването на бюджета до следващата заплата. Това е знак, че доходите растат, потреблението се повишава и, че икономиката постепенно се възстановява, коментират експертите.

Друга важна тенденция по отношение на пазара на потребителско кредитиране в България е ръстът на интернет като канал за кандидатстване. През разглеждания период ноември 2016 г.-април 2017 г., 33,7% от молбите са подадени онлайн. Което пък е равно на броя на молбите, получени в офис или по телефона, които преди бяха основните канали за кандидатстване за заем.

Наблюдава се също и ръст на средния размер на молбите за финансиране на големи проекти като покупка на кола, ремонт на дома и покупка на обзавеждане. Например, средният размер на молбите за ремонт нарасна с 12% от 4 618 лв. през периода ноември 2015 г.-април 2016 г. до 5 168 лв. през последните 6 месеца. Същата тенденция се отчита и при потребителските кредити за покупка на употребяван автомобил. През изминалите 6 месеца средният им размер бележи ръст от 5,9% и достигна 5 567 лв. В предишния разглеждан период той беше 5 258 лв.

В същото време се вижда тенденция и за значителен спад на средния размер на молбите за потребителски кредити за пари в брой и за плащане на сметки. В периода май-октомври 2016 г. хората са кандидатствали средно за 3 426 лв. През последните 6 месеца сумата се понижава до 2 732 лв., което представлява спад от 20.25%. Размерът на запитванията за кредити за плащане на сметки също се понижава със 17.4% от 2 440 лв. до 2 016 лв. По-незначителен спад в размер на 170 лв. се наблюдава при кандидатстването за суми за обединяване на задължения. Така за последната половин година хората са искали средно по 6 480 лв. с такава цел.

Според експертите това е добър знак за състоянието на икономиката в България. Фактът, че расте средният размер на сумите в молбите за финансиране на големи проекти, а този на запитванията за заеми за пари в брой и плащане на сметки намалява, показва, че хората мислят все по-малко за оцеляването си и планират повишаването на стандарта си на живот. Явно те са по-спокойни за състоянието на личните си финанси и са готови да харчат повече. Това ще доведе до ръст на потреблението, което е един от основните двигатели за развитие на икономиката, прогнозират специалистите.

Водещи

Най-четени