Стимулират търговци да продават българска продукция 01.08 | 21:14

В момента под 10% от родните плодове и зеленчуци се търгуват в големите вериги

От Десислава Маданска

Търговските вериги да продават до 70% българска продукция. Това предвижда кампания с участието на земеделското министерство, целяща подпомагане на родните производители, информира TV7.

В момента под 10% от българските плодове и зеленчуци се продават в големите вериги. За родните производители стъпването на тези щандове обаче е спасителен пояс, защото могат да продадат наведнъж цялата си продукция, смятат от министерството.

Усилено се работи за създаването на стимули за търговците да увеличат предлагането на български стоки във веригите си. Два хипермаркета активно изкупували българска земеделска продукция, а в момента производителите на плодове и зеленчуци преговарят и с останалите големи търговци.

Има търговски вериги, които подкрепят производителите, като рекламират специално българските стоки в магазините си.

Според експерти проблемът на малките стопанства е, че големите вериги изискват много по-големи количества и съответни гаранции за качество на продукцията. Сделките можели да се улеснят от създаването на държавни тържища или чрез обединяване на малките стопанства.

Главният проблем според земеделците е, че българските производители получават няколко пъти по-ниски субсидии в сравнение с европейските си колеги.

От асоциацията на земеделските производители настояват държавата да отделя около 100 млн. лв. годишно за подпомагане на производството на плодове и зеленчуци.

Водещи

Най-четени