Стойнев: Руското ембарго може да се компенсира с износ за Африка 10.08 | 16:34

Стотици български производители ще пострадат, смята ексминистърът

От Мина Стойчева

Руското ембарго може да се компенсира с износ за страни от Африка и Близкия Изток. Това смята бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той подчертава, че сега има 20 перспективни и бързо растящи пазари в тези региони. В момента там очакват родното икономическо министерство да отвори служби за търговско-икономически връзки, съобщава в-к "Стандарт".

"Бързата реакция на новия министър е задължителна, защото може да бъде една от мерките за компенсиране на българските производители на зеленчуци и млечни продукти заради изгубения пазар в Русия", обяснява Стойнев. Той подчертава, че има предвид пазарите в Обединените арабски емирства, Оман, Саудитска Арабия, Катар, Иран, Ирак, Алжир, Тунис, Пакистан, Армения, Туркменистан и Монголия.

"Това са страни, в които държавната воля за насърчаване на двустранните търговски отношения, е ключова. Затова като министър на икономиката поисках допълнителен бюджет и щатни бройки за отваряне на търговски представителства на България там. Сега новото ръководство на министерството трябва бързо да довърши изпращането им с конкретни задачи", допълва още Стойнев.

Бившият министър подчертава, че забраната за импорт в Русия се отнася само за 2% от износа на български стоки, не е малко.Той коментира, че ограниченията ще застрашат работните места на хиляди хора. Стойнев обаче смята, че много по-рискови са непреките ефекти от ембаргото.

"Стотици български производители на зеленчуци и млечни продукти ще пострадат, тъй като ще се окажат под натиска на големите субсидирани европейски производители. След забраната да работят на руския пазар, те ще търсят реализацията на продуктите си на други близки пазари – включително и на българския", предупреждава ексминистърът.

Водещи

Най-четени