Столичната „Топлофикация“ дължи 200 бона на „Булгаргаз“ 11.02 | 17:20

Общинското дружество вече купува синьо гориво и през борсата

От iNews.bg

Към момента задълженията на "Топлофикация София” към "Булгаргаз” възлизат на близо 200 милиона лева. Сумата е натрупана за последната година и половина. Това съобщи директорът на софийския ТЕЦ Александър Александров, предаде БГНЕС.

Същевременно събираемостта от абонатите е приблизително 97%.

Столичната "Топлофикация” и "Булгартрансгаз” обявиха, че ТЕЦ-ът официално е регистриран на енергийната борса и вече е купувал газ от нея.

"Oт миналата седмица "Топлофикация" е ползвател на мрежата на "Булгартрансгаз" и ползвател на газовия хъб "Балкан", съобщи изпълнителният директор на обществения газопреносен доставчик Владимир Малинов. За няколко дни са реализирани две сделки по закупуване на газ.

На 10 февруари "Топлофикация София" е закупила количество от 1000 мегаватчаса. Същото количество ще бъде закупувано до края на седмицата всеки ден, обясни изпълнителният директор Александър Александров.

През месец март ТЕЦ-ът планира да закупи количество от 100 000 мегаватчаса. Следващите месеци плановете са да се увеличават обемите "синьо гориво".

Настоящите обвързващи договори на "Топлофикация" с "Булгаргаз" изтичат в края на годината. Очаква се най-късно до началото на следващата година половината от потребявания газ "Топлофикация" да си го набавя от газовата борса, уточни още Александър Александров.

На въпрос за натрупаните задължения и как смятат да осигуряват средства за борсата, директорът на "Топлофикация" заяви, че и към момента обслужват коректно договорените разсрочени плащания към "Булгаргаз". Миналия месец към компанията са преведени 54 млн. лева, което на практика е фактурата за декември. "Нямаме притеснения, че до средата на годината задълженията ще бъдат покрити", уверява Александров. 

Водещи

Най-четени