Строежът на метрото напредва 23.05 | 11:28

Проектът предвижда втора директна жп връзка с изграждането на малка гара в Дружба

От Георги Георгиев

Третият етап пот проекта за разширение на софийското метро е в напреднала фаза на изграждане. Това заяви пред радио "Фокус" директорът на столичния метрополитен инж. Стоян Братоев.

"Първият ЛОТ от Цариградско шосе до летището се състои от четири метростанции - двете са в ж.к. "Дружба", третата е в индустриалната зона и последната е непосредствено до летищния терминал.

Общата дължина на този ЛОТ е 5 км, уточни Братоев и добави, че втората станция на метрото в "Дружба" ще има директна връзка с националната железопътна мрежа, тъй като част от инфраструктурата по този проект предвижда изграждането на малка жп гара, където директно от метростанцията ще може да се излиза на перона.

Директорът на Столичния метрополитен съобщи още, че вторият ЛОТ е с дължина близо 3 км и включва три метростанции. ЛОТ-ът започва от съществуващата метростанция в ж.к. "Младост" 1, излиза на бул. "Александър Малинов", където е втората станция на метрото и завършва в началото на ж.к. "Младост" 4 при Бизнес парка.

"Станциите са разположени така, че да могат да обслужват в максимална степен прилежащите микрорайони на ж.к. "Младост", както и бъдещото застрояване, планирано западно от бизнеспарка", отбеляза Стоян Братоев. По думите му, стойността на двете отсечки е 75 млн. евро за ЛОТ 1 и 44 млн. евро за ЛОТ 2, а строителството трябва да завърши през месец април 2015 г.

 

Водещи