Събуждат пазара на зеленчуци с електронен регистър 17.08 | 14:10

Това е необходимо, за да може продукцията да се предлага на веригите и за износ на чужди пазари

От Кремена Бедерева

Нужен е електронен регистър на зеленчукопроизводителите, защото веригите искат да изкупуват българска продукция, но тя трябва да бъде в срокове, определени количества и опаковка.

Това каза в Пловдив министърът на земеделието и храните Димитър Греков. По думите му в момента не се знае на какви площи какви  количества и какви зеленчуци се произвеждат, както и в какви  срокове могат да се доставят до съответните вериги.

Тук не става въпрос за облагане с данъци на зеленчукопроизводителите, понеже те се страхуват от това, по-скоро го правим, за да имаме  представа какво количество се произвежда, обясни министърът. По  думите му това е необходимо, за да може продукцията да се  предлага на веригите и за износ на чужди пазари. В никакъв  случай министерството няма да бъде посредник, уточни Греков за БТА. 

Вписването в регистъра, който трябва да е готов до 1 октомври,  ще бъде безплатно.

Това ще става в областните дирекции по  земеделие, каза Греков. Министърът съобщи, че се подготвя наредба за контрол на вноса  на селскостопанска продукция. Не става въпрос за тарифи и  митнически ограничения, а по-скоро документацията за произход и  качество, защото сме свидетели, че голяма част от вносната  продукция е евтина, но не и качествена, обясни Греков. 

Министърът бе в Пловдив, за да открие пазар на българските  производители от района, който ползва безплатно инфраструктурата на голяма търговска верига на Околовръстния път.

Още първия  месец след встъпването ми в длъжност направих срещи с всички  вериги, надавам се, че и другите ще реагират, каза Греков. По  думите му те са отворени към българските производители, "но за  съжаление повечето зеленчукопроизводители не отговарят на  условията, както за качеството така и за опаковки".

Според  министъра подобни обекти ще позволят да се избегнат надценките  на прекупвачите.  Предвидил съм срещи с кметове на големи населени места, с  които ще обсъдим възможностите на пазарите да бъдат отделени  сергии, за да могат зеленчукопроизводителите сами да предлагат  стоката си, каза още Греков.

Водещи

Най-четени