Със средства от ЕС „Карнобатплод“ развива производство, което се реализира успешно на няколко континента 21.11 | 12:19
Вече два пъти семейната консервна фабрика се модернизира с европейско финансиране

Семейството на Елка и Атанас Атанасови вече повече от 20 години успешно стопанисва "Карнобатплод" АД. За успеха на консервената фабрика в малкия град те се грижат заедно с техните синове. С помощта на петдесетината работници в предприятието, семейство развива производство, чиито продукти достигат до различни краища на света. За модернизацията на оборудването на два пъти са разчитали на европейско финансиране - първо по предприсъединителната програма в областта на земеделието и селските райони САПАРД. През последния програмен период техен проект за нови машини и съоръжения на стойност над 1.107 млн. лева е получил финансиране още при първия прием по подмярка 4.2 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). "Проектът почти е изпълнен, има построен хладилник, закупени са също така машини и съоръжения, които заменят ръчния труд на много работници, чието осигуряване е сериозен проблем", споделя изпълнителният директор Атанас Атанасов. От началото на този сезон е в експлоатация и хладилното съоръжение, с чиято помощ се удължава периодът на работа.
От Русия до Австралия
Продуктите на компанията основно се реализират в чужбина, въпреки че имат добър прием в две големи търговски вериги у нас. "Стремим се да продаваме навсякъде. Това обаче означава, че трябва да се удовлетворяват различни вкусове. В момента имаме успешни продажби в Израел, откъдето имат изисквания храните да отговарят на строги стандарти и затова редовно ни проверяват", разказва Елка Атанасова, която също като съпруга си е възпитаник на Университета по хранителни технологии. Компотите от праскови са голямата гордост на семейното предприятие. Освен на Израел, те се продават успешно в Америка, Русия, Италия и други западноевропейски страни, а също така и в далечна Австралия. Суровината пристига в комбината от градините в околността на Карнобат. Преди време е правен внос и от Гърция, но от тази година 99% от използваните праскови са български. Причина за това са увеличените площи с овощни градини, производителите на плодове реагират добре на увеличеното финансиране, но все още родната суровина не е достатъчна. В момента 80-90 на сто от производството на "Карнобатплод" се пада на плодови консерви, а амбициите на собствениците са да се развие и зеленчуковото направление.
Водещи
-
Агнешкото - за какво да гледаме на етикета
Тя припомни, че когато агнето е отгледано в България, печатът е син.
14.04 | 15:45
-
„Добре дошло, Бебе“: Раздават безплатни книжки за ваксините и отглеждането на деца в родилните у нас
На 8 април т.г. бе обявен конкурс за художествен текст „С думи срещу страха, с ваксини срещу...
14.04 | 15:30
-
Евгени Минчев с първи думи, след като бе публикувано видео, на което той е седнал до магазин в нетрезво състояние
Евгени Минчев седнал пред магазин...Върти се някакво видео, което ме показва в уж безпомощно...
14.04 | 15:15
-
Зажениха Везенков в Гърция заради ТАЗИ снимка
Докато българският топспортист не е никак активен в социалните мрежи, то Никол не се...
14.04 | 14:59
Най-четени
-
Започва Страстната седмица
Днес, на Велики понеделник, започва Страстната седмица, която бележи последните дни от...
14.04 | 09:22
-
Облачен понеделник, на места ще превали
Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°
14.04 | 08:00
-
Двама души са транспортирани в болница „Пирогов“ след нападението в района на Централните хали в София
Пострадалият е бил откаран по спешност в най-голямата болница в столицата за спешна помощ с...
14.04 | 11:15