Със 70% е спаднал оборотът на баровете у нас заради забраната за пушене 14.10 | 10:29

Собствениците не могат да си върнат инвестициите

От Елица Елефтерова

Със 70% е спаднал оборотът на заведенията у нас след въведената забрана за пушене на закрито, съобщават ресторантьори. Според тях направените инвестиции по обособяване на помещения за пушене преди въвеждане на тоталната забрана е невъзможно да се върнат и заведенията работят на загуба.

Повече от година след въвеждане на тоталната забрана за пушене на закрито, темата "за" или "против" цигарите в питейните заведения отново е на дневен ред.

Според неправителствени организации заведения, които не спазват забраната, трябва да влязат в черен списък, а мерките към тях да бъдат безкомпромисни. Според ресторантьорите обаче тази крайна мярка е тенденциозна.

След въвеждане на забраната собственици на заведения отчитат значителен спад на оборота. Инвестициите за осигуряване на задължителната вентилация за местата, обособени за пушачите, както се изискваше по-рано, е невъзможно да се върнат и работят на загуба, твърдят от бранша.

Дали приетият закон за забрана на цигарите на закрито ще остане в сила или отново ще претърпи промяна, предстои да се разбере. Освен това не е ясно и дали установените нарушения на сега наложената забрана се санкционират съгласно закона.

Водещи