С Русия и Азербайджан и местен добив ще напълним газовия хъб „Балкан“ 06.06 | 16:05

Скоро ще бъде обявен нов конкурс за проучване на нов блок в Черно море, каза Жечо Станков

От Кристиан Костурков

По време на преговорите на енергийния ни министър Теменужка Петкова с шефа на "Газпром" Алексей Милер е била подписана пътна карта. Тя е от изключително голямо значение и предпоставка за създаване на работна група между Министерството на енергетиката и "Газпром". Главната тема, по която ще се работи, е развитието на газопреносната мрежа в България. Това обяви заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, който участва в конференцията "Превенция на проблемните плащания в ютилити сектора", организирана от "Новините Груп". Той допълни, че това ще помогне значително за развитието на тази инфраструктура у нас, но това трябва да се прави единствено в унисон с нормите в ЕС. "Русия е стратегически наш партньор, но ние се придържаме и към европейското законодателство. Така че развитието на нашата инфраструктура трябва да се осъществява единствено по този начин", подчерта Станков.

Той обясни, че подобни стъпки се предприемат не само с "Газпром" и Русия, но и с други ключови държави и компании, като например азербайджанската SOCAR. Като всичко това се прави във връзка с амбицията на правителството за създаването и развитието на газовия хъб "Балкан". "Който, за да се случи, е изключително важно да имаме колкото може повече потоци на газ, които да влизат у нас", обясни Станков. Той допълни, че конкретно със SOCAR българското правителство води комуникация и извън сключения вече договор с "Булгаргаз" за доставка на 1 млрд. кубика синьо гориво за България. И по-конкретно се обсъжда увеличаване на това количество, отбеляза заместник-министърът.

Продължава и активната работа по изграждането на интерконекторите със съседните държави. След като газовата връзка с Румъния стана първата, която вече е изградена, сега тази с Гърция е сред основните приоритети за страната ни. Защото той ни дава действително диверсификация на както на източниците, така и на маршрутите за доставка на газ.

"По никакъв начин не е пренебрегнат и местният добив", отбеляза още Станков. В блок "Хан Аспарух", както и в "Хан Кубрат" (новото име на "Силистар") вече се извършват проучвания за наличие на залежи. В програмата на правителството е заложено и стартирането на нов конкурс за търсене на синьо гориво в блок "Терес", което важи и за всеки един блок на територията на страната ни.

"Основната ни цел е да запази основното и стратегическо значение на страната ни в газовата сфера. 80% от компресорните станции на Балканския полуостров са на наша територия. Именно поради този фактор аз съм убеден, че няма как газовите потоци да ни заобиколят и България ще остане важен фактор предвид отношенията си със стратегическите партньори. И съм сигурен, че ще бъдат насочени и нови потоци към нас", отбеляза Станков.

Водещи

Най-четени