Теменужка Петкова: Неоснователни са протестите на малките ВЕИ-та 23.05 | 19:33

Насреща на техните тези стоят много ясни аргументи и действия от страна на Европейската комисия и българските власти, заяви енергийният министър

От iNews

Неоснователни и неаргументирани са протестите на малките ВЕИ-та, че Параграф 18 от Закона за енергетиката не се прилага правилно. Насреща на техните тези стоят много ясни аргументи и действия от страна на Европейската комисия и българските власти.

Енергийният министър Теменужка Петкова недоумява защо точно сега, в настоящия момент, малките ВЕИ-та протестират, тъй като промяната в закона е факт още от 2015 г. От страна на Европейската комисия вече имало изпратено писмо до Държавен фонд "Земеделие", в което се казва, че ако бъдат предприети действия от българските власти за промяна в текста на параграфа или отмяна, веднага ще започне възобновяване на процедурата по налагане на финансова глоба.

Това стана ясно по време на пресконференция в Министерството не енергетиката.

Петкова посочи, че темата за Параграф 18 от Закона за енергетиката отново ще бъде поставена от земеделската програма пред ЕК, за да се види дали са настъпили промени и дали ще се разгледа отново въпросът на малките ВЕИ.

"Интересно е защо точно сега, точно в този момент тези производители на енергия от възобновяеми енергийни източници започнаха да изразяват недоволство и да обясняват как те ще фалират и да изброяват всички останали последствия като пагубни за тях", изрази негодуванието си енергийният министър. Тя даде да се разбере, че с въвеждането на разпоредбата на Параграф 18 от Закона за енергетиката е определена такава цена, която да гарантира възращаемост на инвестицията със съответната норма на печалба.

Най-четени