Тенденцията е да имаме поскъпване на газа, казва Делян Добрев 11.06 | 11:00

Когато се разберем с Русия за "Южен поток", ще има и отстъпка за газовите доставки

От Ивелина Георгиева

Цената на газа се определя на базата на петролните деривати, със срок от девет месеца назад и стойността на долара, а тъй като имаме увеличение на стойността на долара в този девет месечен период и средно увеличение на петролните деривати, тенденцията за цената на газа е в посока нагоре. Това каза министърът на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев.

Добрев подчерта, че не е казвал, че Русия налага допълнителни финансови условия към България за "Южен поток". По "Южен поток" все още има отворени въпроси, които не са уточнени между акционерите.

Енергийният министър заяви, че тези условия трябва да бъдат уточнени преди ние да поемем твърд ангажимент и да вземем окончателно инвестиционно решение към 15 ноември 2012 година.

В момента, в който бъдат уточнени тези отворени въпроси и подпишем ангажимента за окончателно инвестиционно решение, ще получим отстъпката от 11,1% за доставките на газ, изчислявана от 1 април. Размерът на отстъпката е между 115-120 милиона долара, уточни Добрев.

Ние ще подпишем допълнителните решения за отстъпката, когато изчистим отворените въпроси по "Южен поток". Добрев подчерта, че се работи в много конструктивен дух и няма теми, по които страните да не могат да постигнат съгласие.

Само преди два дни стана ясно, че "Газпром" е готова да поеме изграждането на българската отсечка на "Южен поток". В замяна обаче руската компания иска средствата за инвестициите и да се върнат от таксите за транзит на газ.

Водещи

Най-четени