Тонове плодове и зеленчуци с пестициди, заловени на границата с Турция 26.11 | 10:10
Масово je се продават без етикет, който да ни показва дали са третирани с химикали
Тонове плодове и зеленчуци с пестициди над нормата са хванали контролните органи на границата ни с Турция от началото на годината. Достигнали ли са част от опасните пратки до пазарите в страната и вредни ли са веществата, с които се лакира кората на цитрусите? Отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката "На твоя страна" в Нова телевизия.
В сезона на цитрусовите плодове магазините и пазарите вече са залети с перфектно изглеждащи портокали, мандарини и лимони. Зрители обаче сигнализират за оцветители, които буквално боядисват ръцете при обелване на кората. Масово плодовете и зеленчуците се продават без етикет, който да ни показва дали са третирани с химикали.
За да удължат живота на плодовете на пазара и подобрят външния им вид, производителите злоупотребявали с количествата на пестицидите, с които пръскали стоката. Какви химикали и в какви норми се влагат в плодовете на пазара се следи в централната лаборатория на Агенцията по храните. Влагането на пестициди в плодовете и зеленчуците е разрешено, но само в ограничени количества.
През последните години в Европейския съюз са спрени тонове плодове, пълни с пестициди, основно пратки с портокали и грейпфрут от Южна Африка, Италия, Аржентина и Турция. Контролът започва още на границата.
Като външна граница на Европа България е длъжна да контролира вноса на рискови плодове и зеленчуци. По правило на проверки подлежи всяка десета партида. Особено строг е контролът при пратките с лимони и нар. Стоката се разтоварва в халета на границата, след което се изследва в акредитирана лаборатория. На пункта "Капитан Андреево" от началото на годината са върнати или унищожени тонове опасни плодове и зеленчуци. Интересното е, че там проби за пестициди от банани, портокали и мандарини не се взимат.
"Разрешените препарати за третиране са главно дървесни смоли и восъци за по-добър вид на стоката и за предпазване на гниене и мухъл. Не би следвало да се използват оцветители, използват се други вещества, които са разрешени”, обясни д-р Кремена Стоева от "Контрол на храните”.
Нерядко обаче търговци подобрявали вида на стоката именно със забранени изкуствени добавки. Зелените мандарини и портокали превръщали с бои в зрели, за да ги продават на по-високи цени в началото на сезона.
Водещи
-
Явор Дачков: Добро решение на bTV, Цънцарова е партиен журналист на ПП–ДБ
След бурните реакции и подкрепа към журналиста Мария Цънцарова около евентуално нейно...
19.12 | 18:00
-
София пуска "зелен билет" за 1 лев заради мръсния въздух
Мярката влиза в сила за три дни, призовават гражданите да оставят автомобилите си
19.12 | 17:40
-
На директора на 138-о училище му прилоша в съдебната зала
Заседанието започна със закъснение
19.12 | 17:20
-
България се прощава с олимпийския шампион Боян Радев на 22 декември
Боян Радев е обявен за дарител номер 1 на Националния исторически музей, в който има специална...
19.12 | 16:33
Най-четени
-
Идеален фалшификат няма – ето как да разпознаете фалшиво евро в България
От МВР подчертават, че идеален фалшификат не съществува – винаги може да бъде открит елемент,...
19.12 | 10:15
-
Безплатно паркиране в София за празниците – ето кога
Зоните за почасово платено паркиране няма да работят в следните периоди:
19.12 | 14:30
-
Над 55% от българите подкрепят Европейския съюз
Изследването е проведено в периода от 14 до 24 ноември 2025 година сред 1004 пълнолетни...
19.12 | 15:30